Iraanse lector innoveert ouderenzorg

Nieuws | de redactie
27 november 2014 | Lector dr.ir. Masi Mohammadi van de HAN treedt vandaag aan. ‘Architecture in Health’ is haar praktijkonderzoek thema. Als promovendus ging zij al heel praktisch aan de slag met slimme domotica voor ouderen. Haar levensverhaal als vluchteling uit Iran is zeker zo boeiend en leerzaam.

Masi Mohammadi verkent bij de start van haar lectoraat op een seminar de wereld van het mensgericht bouwen in een dynamische samenleving. Met haar HBO-onderzoek wil zij op weg naar een Enabling Environment die bijdraagt aan het welbevinden van de bewoners, nu en in de toekomst.

Fit the future

Tijdens het congres worden de drie focusdomeinen van het lectoraat uitgelicht: de woonomgeving als stimulans, de woonomgeving als hulpmiddel en de woonomgeving als medicijn. Algemeen directeur van afval- en reinigingsbedrijf DAR, Peter van Heeswijk, geeft zijn visie op de leefomgeving die bijdraagt aan sociale structuur. Architect Joost Valk deelt zijn ervaringen over het mensgericht ontwerpen. TU/e hoogleraar Maarten Steinbuch – bekend onder meer van zijn optreden op de Hannover Messe en het ‘Glashaus’ van PBT en ScienceGuide daar in april van dit jaar –  neemt de zaal in een interactieve sessie mee naar een wereld waarin robots ons huishouden runnen.

Naast deze lezingen zijn er presentaties en werksessies over onder andere Assisting Homes, Het Nieuwe Wonen, Domotica voor dames, Duurzaam leven en Fit the future. Ook worden twee inspiratie- en onderzoekswoningen geopend. Eén daarvan richt zich op het ontwikkelen van innovatieve woonconcepten die aansluiten bij de wensen van de (toekomstige) bewoner. Dat project gaat in op een groene en gezonde leefomgeving, waarin je comfortabel en zelfstandig kan blijven wonen.

De gevluchte Iraanse ingenieur Masi Mohammadi liep langs een bejaardenhuis in haar nieuwe stad Eindhoven en kreeg zo de inspiratie voor haar onderzoek: het vinden van toepassingen waarmee iedereen langer zelfstandig kan blijven wonen. “In Iran wonen ouderen bij de familie. Tijdens mijn studie in Nederland woonde ik vlak bij een bejaardenhuis. Hartbrekend.”

Na vlucht kansen in Nederland

Masi doet in Nederland baanbrekend onderzoek op het gebied van domotica, zo vertelt het UAF. Zij is door dit fonds als vluchteling in ons land gesteund in haar studie en loopbaan in onderzoek en hoger onderwijs. Na haar vlucht uit Iran stortte Masi zich op de Nederlandse taal en haar studie bouwkunde en promoveerde op haar onderwerp aan de TU in Eindhoven. Masi heeft voor haar promotie twee bestaande woningen in Eindhoven ingericht met domotica-toepassingen. Die praktische inslag maakt haar ook voor de rol van lector natuurlijk extra interessant.

“De overgrote meerderheid van de ouderen wil zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven. Dat is ook aantrekkelijker voor de overheid want thuis wonen met voorzieningen is goedkoper dan wonen in een verzorgingshuis.’ Tegelijkertijd merkte zij dat er slechts weinig deskundigen op dit vlak bestaan. ‘Domotica is nog steeds braakliggend terrein. Er is bijna niemand anders op dit onderwerp gepromoveerd.”

Voorzetwand

Uit haar promotieonderzoek onder 2000 ouderen blijkt dat veel van hen kritisch tegenover automatisering van hun woning staan, maar dat zij deze toepassingen wel willen gebruiken als zij gezondheidsklachten krijgen. “Ouderen willen niet als oud gezien worden. De voorzieningen moeten daarom aan het oog onttrokken worden, willen mensen deze in hun huis hebben. Domotica moet onzichtbaar aanwezig zijn”

Zo kwam zij onder meer op het idee van een voorzetwand. Achter deze wand is ruimte voor domotica – de noodzakelijke bedrading en aansluitingen – maar ook voor comfortverbetering, zoals wandverwarming die de woning binnen enkele minuten aangenaam verwarmt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK