Juncker, niet Piketty

Nieuws | de redactie
13 november 2014 | Sylvester Eijffinger (UvT) schaart zich achter ‘het kennisdrieluik’ dat Junckers groeipact extra impulsen kan geven. “Ook ECB-president Draghi wil een Europees groeipact en zal zo'n initiatief krachtig ondersteunen om deflatie en stagnatie tegen te gaan. Draghi en zijn collega's vinden nu dat de Commissie en de regeringen in de eurozone aan zet zijn.”

In zijn wekelijkse column in Metro pakt de Tilburgse econoom, die ook functioneert als adviseur van het Europees Parlement bij de democratische controle op de ECB,  de publicatie van ScienceGuide over het kennisdrieluik binnen het EU-groeipact op.

Als een kudde

“In de afgelopen weken liep het journaille weer als een kudde aan achter de ons land bezoekende economen Summers, Piketty en Stiglitz. Immers, een bekend Nederlandse gezegde is: ‘alles dat van ver komt is goed’. Terwijl er achter de schermen druk gewerkt wordt aan een Europees groeipact van 300 miljard euro.”

“De altijd wakkere website voor het hoger onderwijs ScienceGuide kwam met het nieuwtje van het Europees groeipact als eerste naar buiten. Het kabinet heeft tot aanstaande vrijdag om plannen voor investeringen ten bedrage van 8 miljard euro in te dienen in het kader van het groeipact – ook wel de ‘New Deal’ genoemd – van de commissievoorzitter Juncker en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem.”

Sterk kader voor Duitsland en Frankrijk

“Ook ECB-president Draghi wil een Europees groeipact en zal zo’n initiatief krachtig ondersteunen om deflatie en stagnatie tegen te gaan. Draghi en zijn collega’s vinden nu dat de Europese Commissie en de nationale regeringen in de eurozone aan zet zijn. Hiermee is ook meteen een sterk Europees kader geschapen voor een uitruil die Frankrijk en Duitsland proberen te sluiten als doorbraak naar investeringen en hervormingen in de eurozone.”

“De uitruil gaat om Duitse investeringen in infrastructuur van 50 miljard euro tegenover Franse saneringen van 50 miljard euro door hervormingen van de arbeidsmarkt en collectieve sector. De Franse-Duitse as zal ook bij de vormgeving van het Europese groeipact doorslaggevend zijn. De Franse-Duitse as is altijd de motor voor Europa geweest, maar haperde sinds het aantreden van president Hollande. Zijn samenwerking met de kanselier Merkel was niet echt optimaal.”

Bussemaker moet plannen maken

“Nederland zou van zo’n pakket van 300 miljard euro ongeveer 8 miljard euro mogen verwachten. Mits ons land natuurlijk adequate, pakkende investeringsprogramma’s weet voor te leggen. Juncker heeft de lidstaten tot vrijdag de tijd heeft gegeven zulke plannen op hoofdlijnen in te vullen. Van de 8 miljard euro voor Nederland zou dus de helft naar kennis gerelateerde impulsen kunnen gaan en de andere helft naar de fysieke infrastructuur.”

“Voor dat laatste heeft ‘Bouwend Nederland’ al langer concrete prioriteiten klaar liggen, onder meer in de sanering van energieverspillende woningen in de sociale huursector en de modernisering van schoolgebouwen met groot achterstallig onderhoud. Het is nu aan minister Bussemaker en onze kennissector om met concrete plannen te komen voor noodzakelijke investeringen in ons onderwijs en onderzoek.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK