Landen op komeet Chury

Nieuws | de redactie
12 november 2014 | Mars-wagentjes chauffeur Inge Loes ten Kate (UU) zit vol “Sinterklaasgevoel, vol verwachting klopt mijn hart, Philae is net losgekoppeld van de Rosetta. Nu gaat hij alleen op pad en schrijft een nieuwe pagina in de geschiedenis van de ruimtevaart: landen op een komeet!”

UPDATE3: “We couldn’t have better luck,” vertelt ESA-onderzoeker Holger Sierks bij de persconferentie. Lander Philae kwam nagenoeg perfect neer op de gewenste plek op de komeet. Maar helaas bleef het daar niet bij.

Tot twee keer toe blijkt Philae een sprongetje te hebben gemaakt en nu is de lander terechtgekomen aan de rand van een krater. “We would have wished it stayed there,” zei Sierks. Waar er namelijk gerekend was op 6 tot 7 uur zonlicht per twaalf uur durende omlooptijd van de komeet, zal Philae het nu moeten doen met de energie van slechts anderhalf uur.

Koen Geurts, technisch manager van het Duitse ruimtevaartagentschap en verantwoordelijk voor Rosetta, laat weten dat de lander voor de rest werkt zoals hoort. Omdat de lander echter niet helemaal met alle pootjes op het oppervlak staat, wordt nu bekeken hoe het onderzoek verder kan en zal worden uitgevoerd.

Hieronder een foto van Philae (in de rode cirkel) onderwerg naar Chury (rechtsboven): 

Philae naar Chury

UPDATE 2: Inmiddels bevestigd Philae dat er niet één, maar wel drie keer geland is op komeet Chury

Het is allemaal nog spannend of Philae zich wel goed heeft verankerd aan de komeet en of al het gewenste onderzoek zodoende wel kan worden uitgevoerd, maar het eerste beeld van Philae op 67P is al veelbelovend. 

PhilaeGeland 

UPDATE: Philae koppelde zich vanochtend los van Rosetta en liet zojuist weten dat de landing op komeet Chury is geslaagd. Er is nog onduidelijkheid of de harpoenen waarmee Philae zich moet vastklampen hun werking hebben gedaan en dus of Philae wel zal blijven zitten. Vooralsnog is er vreugde in het kamp van ESA. Rosetta stuurde eerder vandaag al een foto van een losgekoppelde Philae. Meer foto’s volgen hopelijk vanavond. 

PhilaeLos 

Lees hieronder de voorbeschouwing van Inge Loes ten Kate (UU)

“Op het moment dat ik dit schrijf, op maandag 10 november, ben ik uiteraard een klein beetje gespannen, maar deze spanning valt nog binnen het Sinterklaasniveau: vol verwachting klopt mijn hart, want woensdag gaat er iets heel spannends gebeuren. Hoewel ik de statistieken niet helemaal in mijn voordeel heb, ben ik een uitgesproken optimist bij het uithalen van moeilijke kunstjes op andere planeten. 

Bouwstenen van het leven 

Ik was er van overtuigd dat het Mars-wagentje ‘Curiosity’ veilig zou landen, net zoals ik er nu ook van overtuigd ben dat het allemaal goed zal gaan vandaag met Philae, zijn landing vanmiddag even na 5 uur en zijn metingen. En dat is maar goed ook, want ik kan de resultaten van deze metingen erg goed gebruiken. De rode draad in mijn onderzoek is namelijk buitenaards organisch materiaal. 

Wat specifieker nog gezegd vors ik naar dat organisch materiaal dat de bouwstenen van leven kan vormen. En dat organisch materiaal bevindt zich op allerlei plaatsen in de ruimte zoals – denken we – op Mars, maar juist ook in kometen. 

Door waarnemingen en eerdere missies naar kometen die voorbij schoten – denk aan de Giotto, Vega en Stardust – hebben we inmiddels wel enig idee hoe zo’n komeet eruit ziet. Maar de meeste waarnemingen van het materiaal en dus ook het organisch zijn gedaan aan de stofdeeltjes die zich rondom en in de staart van een komeet bevinden. 

Een échte komeet voor échte data 

Ook weten we nu na deze pioniersprojecten en missies dat er verschillende soorten kometen bestaan, met verschillende samenstellingen. Maar hoe zo’n komeet er nou van binnen uit ziet, daarvan hebben we maar een globaal idee. Op basis van wat we nu weten maken we computermodellen en doen we experimenten in het laboratorium om een beter idee te krijgen van de kern van een komeet. 

Ondanks dat we heel hard ons best doen, blijven modellen en experimenten simulaties. Ze zijn nooit een echte komeet…… Dat maakt Philae zo speciaal, want nu krijgen we echte gegevens over de samenstelling van de kern van deze echte komeet. Door deze gegevens te combineren met alles wat we al weten, komen we weer een stapje verder met de vraag waar niet alleen het water vandaan komt, maar ook waar die bouwstenen van het leven op onze aarde vandaan komen. 

En nu maar aftellen tot vanmiddag……”

De livestream van de landing van Philae ziet u HIER

Inge Loes ten Kate is astronoom bij de Universiteit Utrecht


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK