Miljarden van Merkel voor kennis

Nieuws | de redactie
17 november 2014 | Terwijl het Malieveld vol stroomde, besloot de Bundestag tot miljarden extra voor studiebeurzen, HBO en WO infrastructuren. En er komt nog meer door inzet op innovatie en kennis dankzij grote EU-investeringen om groei en werkgelegenheid te stimuleren. En wat doet Nederland?

In ons land schrappen sociaaldemocraten, Groenen en liberalen de basisbeurs. In Duitsland doen zij exact het omgekeerde. De regering-Merkel van CDU en SPD heeft de Bafög-basisbeurs een miljardenimpuls gegeven, bovenop een extra expansie van de bekostiging van de deelname aan HBO en WO. In totaal stemde de Bundestag op 13 november in met €25 miljard extra in de komende jaren.

Hoezo Piketty?

Verzet kwam hiertegen van ‘die Grüne’, de zusterpartij van Bram van Ojik, Jesse Klaver en Ruard Ganzevoort. Verontwaardiging niet omdat hun Duitse geestverwanten leningen verkiezen boven basisbeurzen. Maar omdat zij Merkels 7% verhoging van die beurzen te weinig te laat vinden.

Die opstelling past ook beter bij de economische filosofie van Piketty dan het verplichten van jongeren uit de midden en lagere inkomens tot het maken van schulden. Zou Klaver dit aan zijn ‘star guest’ hebben uitgelegd, toen hij deze in de Tweede Kamer rondleidde, vlak voor het leenstelsel-debat? Zouden Samsom en Mohandis weleens praten over zulke zaken met hun SPD-vrienden als vize-Kanzler Sigmar Gabriel, die vanuit een zeer eenvoudig milieu met een Nazi als vader toch studeren kon dankzij de Bafög?

Stevig zwaartepunt

Intussen gaat Merkel met haar collega’s onverminderd door met het aanjagen van groei, innovatie en werkgelegenheid. Op vrijdag 14 november leverde haar kabinet in Brussel een investeringsplan in voor een grootscheepse, meerjarige digitalisering van economie, publieke diensten en de kennis-sector. “Gemeinsam mit der Europäischen Kommission möchten wir die Digitalisierung in Europa vorantreiben. Als zuständige Minister der Bundesregierung möchten wir Ihnen für die anstehenden zentralen Weichenstellungen unsere Unterstützung anbieten.” 

Voor die datum had Commissie-voorzitter Juncker de lidstaten gevraagd zulke strategische groeiversterkers voor te leggen, ter invulling van het ‘groeipact’ van €300 miljard. De regering-Merkel geeft aan dat geld bijvoorbeeld in te willen zetten door “einen maßgeblichen Schwerpunkt auf den Ausbau der digitalen Infrastruktur zu legen.”

Mark Rutte vindt dat ook?

Juist hierover heeft Mark Rutte een tijdje geleden voor de Wirtschaftsrat van Merkels CDU indringend gesproken en een krachtig pleidooi gehouden. “Eine moderne Wirtschaft ist eine Online-Wirtschaft. Die rasche Umsetzung der europäischen Digitalen Agenda kann in den kommenden 8 Jahren sage und schreibe 5 Prozent mehr Wachstum generieren. Das sind umgerechnet 1500 Euro pro EU-Bürger und längerfristig auch über 3,8 Millionen potentielle Arbeitsplätze.”

“Zu den Voraussetzungen für die Erschließung dieses gewaltigen Potentials gehören die maximale Verfügbarkeit von Breitbandnetzen und der maximale Zugang zu diesen Netzen in ganz Europa. Es ist gut, dass sich die Europäische Kommission zurzeit intensiv mit diesem Thema beschäftigt, denn die genannten Zahlen sprechen für sich und enthalten einen Auftrag an uns alle.” Maar wat Nederland hier aan ambities heeft is onhelder.

Hoewel Juncker, Katainen en Dijsselbloem voor de kerst zo’n pact klaar willen hebben, is de inzet van Nederland voor die €300 miljard namelijk nog in nevelen gehuld. Rutte moet op 18 en 19 december niettemin met zijn collega’s op de Eurotop beslissingen nemen over dit ‘structuur compact’, zoals ECB-president Mario Draghi dat noemt. “Ik hoop niet dat Nederland nu achter het net vist”, zei D66’er Wouter Koolmees tegen de premier toen deze in de Kamer hier niet op in wenste te gaan. Hij dreigt nu met modelinge vragen in het Vragenuurtje van dinsdag 18 november.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK