Rosetta ziet wilde landing

Nieuws | de redactie
17 november 2014 | Hij landde meermalen op komeet Chury, maar waar Philae zich nu precies bevindt is nog altijd ongewis. Rosetta heeft wél beeld van de onstuimige eerste etappe die Philae op de komeet afwerkte.

Op de foto hieronder is te zien hoe de OSIRIS-camera van Rosetta vastlegde welke koers Philae aflegde op weg naar het oppervlak van de komeet. Op één van de plaatjes is te zien, waar de lander voor het eerst met enkele pootjes voet aan de grond kreeg. Wat opvalt is de betrekkelijk diepe afdruk die lander daarbij achterliet.

Op dit moment is nog onbekend waar Philae zich nu precies bevindt, maar de ESA hoopt op basis van de verschillende opnames die er inmiddels zijn gemaakt spoedig te kunnen berekenen waar de lander zich exact bevindt.

Afgelopen week landde Philae na een lange reis dan eindelijk op komeet Churyumov-Gerasimenko. De Utrechtse astrobioloog Inge Loes ten Kate volgde voor ScienceGuide de landing met grote interesse. “Om 17.03, inderdaad precies 28 minuten na de verwachtte landing kwam het verlossende signaal! Touchdown! Philae was geland! Champagne!” 

PhilaeDrifting 

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK