Vlakbij de komeet

Nieuws | de redactie
10 november 2014 | Woensdagmorgen is het zover. Dan moet Philae afgestoten worden door Rosetta en in slakkengang afdalen naar de landingsplaats in het midden van de foto van de champignonkop van de komeet Chury. Wie had ooit gedacht dat hij zo’n zin eens in zijn leven zou lezen of schrijven? Hier vast voorpret op dat unieke moment.

De ESA heeft een filmpje gemaakt waarin u helemaal voorbereid wordt op het grote gebeuren van woensdag. Rond 10 uur in de ochtend begint de afdaling van Philae en om 5 uur in de middag zou hij zachtjes op zijn drie spinnenpootjes op de korrelige bodem van de komeet moeten landen. Dan schiet hij meteen enkele ‘harpoenen’ uit die de sonde – zo groot als een ijskastje –  extra stevig moeten vasthaken. Chury vliegt namelijk met heel weinig zwaartekracht maar liefst 20 maal sneller dan een kogel hier op aarde door het heelal. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK