Wat helpt tegen terrorisme?

Nieuws | de redactie
13 november 2014 | Het arresteren en berechten van terroristen is de enige antiterrorismemaatregel die tegen allerlei verschillende soorten terroristische dreigingen werkt. Die conclusie trekt de Leidse promovendus Teun van Dongen uit zijn onderzoek.

Van Dongen stelde voor zijn onderzoek een lijst op met antiterrorismemaatregelen, waaronder arresteren of proberen om leden uit de beweging weg te lokken. Hij zocht uit of deze maatregelen zijn toegepast tegen de IRA, de ETA, de RAF, de Weather Underground en de jihadistische bewegingen in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Zo wilde hij nagaan of antiterrorismemaatregelen hetzelfde effect hebben als ze tegen vergelijkbare terroristische dreigingen worden toegepast.

Van alle maatregelen is het arresteren en berechten de enige maatregel die tegen alle drie de soorten terrorisme werkt, concludeert hij. “Ik zie dat er bij beleidsvorming rond de aanpak van terrorisme weinig empirische basis bestaat. We zouden er goed aan doen om te kijken: wat weten we over terroristische organisaties, wat hebben we gedaan, wat heeft er gewerkt? Dat is tevens een reden dat ik bewegingen uit het verleden in mijn onderzoek heb meegenomen. Bovendien is er meer bronmateriaal beschikbaar over de RAF, de IRA en de ETA dan over huidige bewegingen. Ex-leden hebben bijvoorbeeld interviews gegeven of memoires geschreven.”

Democratie geen doetje

In het wilde weg verdachten van terreurdaden oppakken heeft gen zin, zo stelt hij op basis van zijn werk.”Er moet wel sprake zijn van gericht beleid. Er bestaat ook het risico van escalatie. In de begindagen van de ETA besloot de regering bijvoorbeeld voor een harde aanpak en de arrestatie van veel mensen, wat juist tot radicalisering binnen de beweging leidde. Dit risico hangt ook erg af van de band tussen de beweging en de bevolking. Als er onder de bevolking veel aanhang is, is de kans op publieke verontwaardiging bij onterechte arrestaties groot, waardoor de beweging juist gesteund wordt en misschien zelfs kan groeien.”

“Van democratieën wordt vaak gesteld dat deze terrorisme ‘met één hand op de rug’ moeten bestrijden omdat ze bepaalde harde maatregelen niet kunnen nemen. Uit mijn onderzoek blijkt echter dat democratieën bepaald niet terugdeinzen voor extreme maatregelen als ze door terroristische organisaties of bewegingen onder zware druk worden gezet.”

“Ter bestrijding van ETA, bijvoorbeeld, richtte het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een soort doodseskader op om kopstukken uit de beweging te elimineren. Democratische controle en toezicht zijn dus van groot belang, juist in tijden dat de dreiging toeneemt.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK