Water ouder dan de aarde

Nieuws | de redactie
4 november 2014 | Nog een weekje slapen. Maar astronomen en ruimtevaartexperts slapen al bijna niet meer, nu ESA-sonde Rosetta het eerste aardse apparaat, Philae geheten, op een komeet zal laten afdalen. De landingsplaats is de min of meer gladde hoogvlakte op deze foto, die op 10 kilometer afstand werd genomen.

Tien jaar geleden werd Rosetta gelanceerd en sindsdien deed zij al de nodige ontdekkingen, onderweg naar het einddoel. Zo konden metingen worden gedaan bij kleinere brokken en asteroïden die de sonde aandeed op weg naar de komeet Churyumov-Gerasimenko.

Krabbelen aan het oudste water

Volgende week woensdag, 12 november, moet Philae op die uitstulping van de komeet ‘Chury’ landen en zich met een haak in de rulle bodem vastpinnen. Vanaf dat moment zal een keur van instrumenten van ESA gaan meten, snuiven, krabbelen en wat al niet aan het korrelige oppervlakte van dit brok ijs en stof uit de Kuiper Belt en de Oort Cloud rond ons zonnestelsel.

Hoe uniek dit is, mag al blijken uit het feit dat die bodem waarin Philae in gaat graven afkomstig is van de rand van het materiaal rond onze zon en ouder dan onze eigen aarde. Dus ook het water dat in bevroren ijstoestand in de komeet ‘verpakt‘ zit en smeltend  met het stof voor de prachtige staart van zo’n hemellichaam zorgt, is ouder dan de bron van het leven hier op onze planeet. Schattingen gaan uit van 4,5 miljard jaar oud H2O. Ook dat hoopt ESA met Philae op te graven en te kunnen analyseren.

Europa samen diep in het heelal

De enige Nederlander die mee mocht ‘sturen’ aan de NASA-wagentjes op Mars en hun bodemonderzoek op de rode planeet kon helpen richten, UU-onderzoeker Inge Loes ten Kate, is ook nu weer bezig met het buitenaards organisch materiaal dat op komeet Chury opgedolven kan worden. Zij zal voor ScienceGuide volgen wat er de komende week aan wetenschapshistorie geschreven gaat worden door Europees vernuft en samenwerking van Europeanen hier op aarde en in het diepste heelal. Watch this space!

ESA licht de zeer gedetailleerde foto van komeet Chury bij dit artikel als volgt toe: ‘The centre of the landing site is located roughly in the top centre, close to the horizon in this viewing angle; check against this image to help with orientation. The large depression that characterises the smaller lobe of the comet can be seen in the right-hand side at top right, while parts of the larger lobe can be seen in the lower half, with the still unseen portion of the comet again cast in dramatic shadow.’

Overigens heeft de landingsplaats nu ook een naam: Agilkia. Dat is de naam van een eilandje in de Nijl. ‘A complex of Ancient Egyptian buildings, including the famous Temple of Isis, was moved to Agilkia from the island of Philae when the latter was flooded during the building of the Aswan dams last century. The name was selected by a jury comprising members of the Philae Lander Steering Committee as part of a public competition run 16–22 October by ESA and the German, French and Italian space agencies. The committee selected Alexandre Brouste from France as the overall winner. As a prize, Mr Brouste will be invited to ESA’s Space Operations Control Centre in Darmstadt, Germany, to follow the landing live.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK