Wikipedia geëerd in Maastricht

Nieuws | de redactie
13 november 2014 | De Universiteit Maastricht reikt een eredoctoraat uit aan de oprichter van Wikipedia, de Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales. Hij heeft daarmee een voor iedereen toegankelijk platform opgericht, dat zeker in het werk en leven van studenten niet meer weg te denken is als oneindige bron van informatie. Dat verdient een onderscheiding.

Jimmy Wales is een Amerikaanse internetondernemer en oprichter van de online encyclopedie Wikipedia. Dit uitzonderlijke informatieplatform is door hem gestart in 2001 en groeide sindsdien uit tot ’s werelds meest geraadpleegde online encyclopedie ooit. Wikipedia bevat meer dan 30 miljoen artikelen, beschikbaar in meerdere talen.

Studieomgeving voorgoed veranderd

De voordracht voor dit eredoctoraat komt dan ook vanuit de studentengemeenschap binnen de UM. De studentleden van de Universiteitsraad nomineerden Jimmy Wales en brachten daarbij de volgende motivering naar voren. “Jimmy Wales heeft een platform opgericht dat het leven van studenten voor een groot deel heeft veranderd. Een studieomgeving zonder deze bron van informatie is niet meer voor te stellen. Hoewel je in artikelen, essays en andere stukken misschien niet direct refereert aan Wikipedia, vormt het platform altijd een uitstekend startpunt voor informatievergaring.”

Het bestuurscollege vond deze gedachte zo aansprekend, dat Wales nu samen met de Maastrichtenaar, oud-minister en nu Eurocommissaris Frans Timmermans een honoris causa zal ontvangen.  De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de officiële viering van de Dies Natalis, die plaatsvindt op 16 januari 2015 in de Sint Janskerk te Maastricht. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK