Dag van Kennis 2015

Nieuws | de redactie
18 december 2014 | Op 17 april 2015 is de première op de Hannover Messe van de eerste ‘Wissenstag’, een dag geheel gewijd aan de ‘triple helix’ van kennis, hightech en beleid die voor innovatie en groei zorgt. ScienceGuide produceert dit evenement en u kunt meedoen met uw kennis op dit wereldpodium.

Nederland was dit jaar het partnerland van de Hannover Messe, de hightech Olympiade waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden uit bijna 100 landen bijeenkwamen rond de nieuwste ontwikkelingen in technologie, R&D en ondernemerschap.

Jaarlijks komen zo’n 200.000 mensen wereldwijd hier op af. In het Nederland-paviljoen van april 2014 presenteerden het Platform Bèta Techniek en ScienceGuide een vijfdaags programma in ‘das Glashaus‘, letterlijk een glazen huis waarin kennis letterlijk transparant gemaakt werd voor een wereldwijd publiek.

Wissenstag rond gouden driehoek

Dit concept is bij de Duitse partners zo aangeslagen, dat in overleg met de Deutsche Messe nu gezorgd wordt voor ‘Nachhaltigkeit’, oftewel een verduurzaming van deze Nederlandse kennisimpuls. Het voorbije voorjaar konden HO-instellingen als de Hanze hogeschool, Radboud Universiteit, TU/e, Fontys, UM en UTwente de toppen van hun hightech-onderzoek en toepassingen laten zien en nieuwe contacten en netwerken daarbij aanboren. Voor 2015 en 2016 is eenzelfde opzet en kans nu mogelijk voor HBO, WO, R&D en bedrijven.

In het Messe-programma wordt voortaan een dag specifiek gewijd aan het uitdiepen en verkennen van het concept van de ‘gouden driehoek’, dat karakteristiek is voor het Nederlandse model van innovatie-stimulering door intensieve allianties van kennisinstellingen, bedrijven en overheden. De Centres of Expertise in het HBO, Civ’s in het MBO, het Techniekpact, de successen van de Europese en Nederlandse astronomie en ruimtevaart en initiatieven van de topsectoren als hun Human Capital Agenda’s zijn hier concrete uitwerkingen van. In Hannover wordt vanuit dit Nederlandse concept de verbinding met de wereldtop van hightech bedrijfsleven, smart Industries en onderzoek gelegd tijdens deze ‘Wissenstag’.

Drie zwaartepunten

In het seminar-programma zullen drie inhoudelijke zwaartepunten worden verkend.

  • Hoe werkt het ‘triple helix’ concept optimaal en welke inspirerende ‘best practices’ geven daar mooie voorbeelden van?
  • Hoe komen hightech-naties en sectoren aan voldoende, uitstekende mensen en innoverend talent?
  • Wat zal de komende 5 à 10 jaar de ontwikkeling van de ‘triple helix’ stakeholders in kennis, bedrijfsleven en overheid bepalen en vernieuwen?

Bij de inspirerende voorbeelden zal onder meer vanuit FOM input geleverd over de nieuwste prestaties van fundamenteel R&D in samenwerking met hightech industrietoepassingen. Ook zal Koen Geurts van het DLR in Keulen, de chef-kometenlander van de Rosetta en Philae missie, optreden en zijn unieke project van gebundelde kennis, hightech-toepassing en lange termijn overheidsinvesteringen toelichten. Het ScienceGuide-interview met Koen Geurts leest u hier.

De gespreksleider van de HO-tour van minister Bussemaker en hoogst gerankte jongere onder de 40 in de Volkskrant 200 lijst – en de enige Nederlander die sprak bij de herdenking van ’25 Jahr Mauerfall’ in Berlijn – Farid Tabarki zal de ‘Wissenstag’ presenteren.

Uw kans

Nederlandse kennisinstellingen, bedrijven en organisaties van de ‘gouden driehoek’ kunnen inhoudelijk participeren in de ‘Wissenstag’ en het internationale programma daarvan, dat nu in voorbereiding is. Zo kunnen zij meteen hun positionering en netwerk vanuit de Messe van 2014 blijvend versterken.

De ‘Wissenstag’ van april 2016 is ook reeds in voorbereiding. Deze krijgt een krachtig extra accent, omdat Nederland op dat moment voorzitter is van de EU. Wie in 2016 en 2016 zich hierbij willen presenteren op het wereldpodium van R&D, toepassing en ‘Smart Industry’ zijn van harte uitgenodigd. U kunt zich voor meer informatie en voorstellen voor uw input en participatie melden bij PGKroeger@scienceguide.nl.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK