Hightech revalidatie voor Rutte

Nieuws | de redactie
17 december 2014 | Premier Rutte heeft een scherpe politieke antenne. In een hightech revalidatiecentrum probeerde hij dit weekend zelf een nieuwe robot van de UTwente, waarmee gehandicapten veel slimmere looptrainingen kunnen doen. Had hij al door, dat de zorg hem vanuit de Senaat pijn zou doen?

Dat de revalidatierobot LOPES II uniek is, kon Rutte in Twente aan den lijve ondervinden. Hij kwam langs bij revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede en maakte daar kennis maken met LOPES II. Rutte nam op zijn eigen, onbekommerde wijze plaats in de revalidatierobot en kreeg ook uitleg over de werking van een armrevalidatierobot.

Unieke revalidatierobot

LOPES II was eerder dit jaar in gebruik genomen in Enschede en bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De eerste patiënten in Nederland, met bijvoorbeeld een CVA of dwarslaesie, oefenen nu met deze unieke revalidatierobot, om zo weer beter te leren lopen. 

Het vernieuwende van de LOPES II is dat de robot de patiënt tijdens de looptraining alleen ondersteunt waar het nodig is. Het nieuwe apparaat is ontwikkeld door een consortium bestaande uit de Universiteit Twente en de mechatronische bedrijven Moog en Demcon. Roessingh en de Sint Maartenskliniek leverden klinische input voor het ontwikkelproces.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK