Impact niet langer leidend

Nieuws | de redactie
4 december 2014 | Op het tweede Science in Transition-symposium heeft VSNU-voorzitter Karl Dittrich ‘San Francisco Declaration on Research Assessment’ ondertekent. Een verklaring tegen het gebruik van impactfactoren bij de beoordeling van wetenschappelijke kwaliteit.

De ‘San Francisco’-verklaring roept universiteiten, financiers en overheden op om bij de beoordeling van wetenschappelijk onderzoek de kwaliteit en maatschappelijke relevantie voorop te stellen. De ondertekening vond onlangs plaats op het symposium van Science in Transition bij de KNAW in Amsterdam.

“Wij vinden het heel mooi dat de VSNU deze verklaring ondertekent”, zegt prof. dr. Frank Miedema. Hij is decaan van het UMC Utrecht en een van de initiatiefnemers van Science in Transition. “Met de ondertekening geven Nederlandse universiteiten een belangrijk signaal af. Impactfactoren en andere bibliometrische parameters mogen niet leidend zijn bij de beoordeling van wetenschappelijke kwaliteit. De inhoud moet centraal staan.”

Kwaliteit voorop

VSNU-voorzitter Karl Dittrich: “We zien het ondertekenen van de San Fransisco declaration als een goed stap om te laten zien dat binnen de wetenschap de inhoudelijke kwaliteit van het werk voorop moet staan.” Volgens de verklaring zouden de publicatie- en impactfactor, snelheid of de vraag in welk tijdschrift het onderzoek is gepubliceerd niet gebruikt moeten worden bij de beoordeling van wetenschappelijk werk.

De San Francisco Declaration is een initiatief van de American Society for Cell Biology (ASCB). Zij formuleerden in 2012 samen met een groep van redacteuren en uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften een reeks van aanbevelingen om onderzoek meer te laten beoordelen op basis van de kwaliteit en maatschappelijke impact van onderzoek. De verklaring roept universiteiten daarnaast op om expliciet zijn over de criteria die ze gebruiken bij promotie-beslissingen en bij het in vaste dienst nemen van onderzoekers. De verklaring is inmiddels over de hele wereld ondertekend door een grote groep wetenschappers, wetenschapsorganisaties en koepelorganisaties.

Het ondertekenen van de verklaring ligt in het verlengde van het nieuwe Standard Evaluation Protocol 2015-2021 (SEP) voor onderzoek. Daarin heeft de VSNU, samen met de KNAW en NWO, in maart dit jaar al duidelijker laten zien hoeveel nadruk de universiteiten leggen op de kwaliteit en maatschappelijke relevantie van het werk van wetenschappers.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK