Lectoren verenigen zich

Nieuws | de redactie
4 december 2014 | Op de HvA is gisteren officieel de Lectorenvereniging van start gegaan. Meer dan een ‘vakbond’ zo werd benadrukt. Minister Bussemaker omarmde de oprichting: “Nu begint het pas en de vereniging had op geen beter moment kunnen beginnen.”

Bussemaker benadrukte dat juist nu het ministerie haar wetenschapsvisie uitwerkt, het organiseren van lectoren in een beroepsvereniging, van grote waarde. “De wetenschap is alleen geen academisch feestje meer. Praktijkgericht onderzoek neemt daarin een heel belangrijke plek in, en die plek groeit nog steeds.”

Versterken van de kennisfunctie

De minister onderstreepte dat zij in de wetenschapsagenda een totaal wil zien van ongebonden, fundamenteel onderzoek, praktijkgericht onderzoek zoals door lectoren, en toegepast onderzoek waarin ook het bedrijfsleven een belangrijke rol heeft te spelen.

“Het praktijkgericht onderzoek kan per definitie bijdragen aan de versterking van de kennisfunctie van hogescholen en wat mij betreft doen hogescholen dat als een integraal onderdeel van hun kracht,” stelde Bussemaker,” want hogescholen hebben echt iets te bieden.”

Een eigen profiel van onderzoek en vooral geen ‘universiteitje spelen’ vond Bussemaker. “Wat ik daarmee bedoel is: wees trots op wat je zelf kan en laat universiteiten zien dat je wat anders doet dan wat zij doen.” Thom de Graaf zag weinig in die vergelijking en wenste deze zelfs te kantelen. “Ik heb de neiging ook na de wetenschapsvisie van vorige week, te hopen dat universiteiten misschien wel iets meer hogeschooltje zouden spelen, door te zorgen dat onderzoek ook verbonden wordt met het onderwijs en met de maatschappelijke omgeving en toepassing.”

Lectoren gaan nu vliegen

De Graaf benadrukte ook de rol van de lectorenvereniging als beroepsvereniging. “Toen ik hier binnenkwam zei ik gekscherend dat het wel heel postmodern is dat twee werkgeversorganisaties MKB-Nederland en ik als voorzitter van de werkgeversvereniging van de hogescholen, de oprichting van een heuse vakbond mogen toespreken. Dat kwam vroeger niet voor. Nu wel en dat is een compliment waard.”

Voor Michaël van Straalen van MKB-Nederland was de oprichting van de Lectorenvereniging een ‘droom die uitkomt’. “Lectoren gaan nu vliegen, richting het bedrijfsleven. We zijn pas net op weg met elkaar.”

Van Straalen liet blijken weinig aan te kunnen met discussies over de formele verhoudingen tussen universiteiten en hogescholen, bijvoorbeeld over het ius promovendi. “Voor mijn mensen in het MKB is dat allemaal ver van hun bed, of iemand nu een bachelor of een master of een gepromoveerde is, dat zegt hen niet zoveel, daar zijn zij niet mee bezig. Zij willen gewoon een goed iemand die bijdraagt aan de kennis en de groei van hun bedrijf. Daar kunnen lectoraten heel veel aan bijdragen.” 

Meer informatie over de vereniging is te krijgen via Lector Aviation Engineering Robert Jan de Boer (rj.de.boer@hva.nl) of Lector Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek Daan Andriessen (daan.andriessen@hu.nl). Lid worden kan via deze LINK.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK