Met Majorana innoveren

Nieuws | de redactie
10 december 2014 | Na de vondst van het Majoranadeeltje begon al snel de verkenning van de bijzondere kansen op valorisaties die daar, met name richting een quantumcomputer, mogelijk zouden zijn. In een nieuw Industrial Partnership Programme (IPP) gaan FOM en Microsoft daarin nu aan de slag.

Het onderzoeksteam gaat onder leiding van Leo Kouwenhoven, die aan de TU Delft het lang gezochte deeltje vond, fundamentele vraagstukken oppakken die nodig zijn voor de ontwikkeling van topologische quantumbits (qubits). Zij bouwen voort op de Majorana-quasideeltjes die in het eerste, nog lopende, IPP met Microsoft zijn ontdekt.

Nationaal Icoon

Het onderzoek maakt deel uit van de activiteiten van QuTech, een nieuw onderzoekscentrum in Delft dat zich richt op de ontwikkeling van quantumtechnologie. In de komende vijf jaar draagt NWO/FOM in totaal 7,5 miljoen euro bij aan QuTech, voor een deel via dit nieuwe IPP met Microsoft. QuTech heeft recent de prestigieuze status Nationaal Icoon gekregen.

Industrial Partnership Programmes zijn onderzoeksprogramma’s waarin FOM academische kennis koppelt aan industriële ambities door middel van grensverleggend natuurkundeonderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. De betrokken bedrijven financieren ten minste de helft van het onderzoek.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK