Bussemaker roept op tot meedenken

Nieuws | de redactie
30 januari 2015 | Nu het studievoorschot er komt, heeft OCW naar eigen zeggen een bedrag dat kan oplopen tot €1 miljard ter beschikking om te investeren in kwaliteit. De HO-tour langs instellingen dient als inspiratie, maar Bussemaker roept ook individuele studenten nadrukkelijk op tot meedenken.

“Hoe zien onze hogescholen en universiteiten eruit in 2030?” Die vraag hoopt minister Bussemaker te laten beantwoorden door studenten. Een essaywedstrijd, aangekondigd in de NRC Next, moet OCW van de nodige inspiratie voorzien. “Ik daag jullie uit om een essay te schrijven over het hoger onderwijs van de toekomst.”

Wat is de opbrengst van het leenstelsel?

De HO-tour is nog volop aan de gang – maandag gaat Bussemaker op bezoek in Leiden  – maar men hoopt langzamerhand meer en meer de contouren te schetsen van de meerjarenstrategie voor het Nederlandse hoger onderwijs. Internationalisering, digitalisering en stimulerend onderwijs moeten daarbij het doel zijn. De door Bussemaker voorgehouden 1 miljard het middel.

Of het hoger onderwijs die grote som geld daadwerkelijk terug gaat zien is vooralsnog ongewis. WHW-expert Peter Kwikkers rekende recent al voor dat de opbrengsten van het leenstelsel wel eens veel minder rooskleurig zouden kunnen zijn. Creativiteit en eigen initiatief van studenten én onderwijsinstellingen is dus geboden.

Zo kiezen hogescholen en universiteiten al zelf voor de stap vooruit door extra investeringen in kwaliteit aan te kondigen. Hogeschool Rotterdam investeert bijvoorbeeld €16,5 miljoen in intensief, kleinschalig onderwijs, professionalisering van docenten en een sterkere verbinding van onderwijs en onderzoek in de kenniscentra en Centers of Expertise.

HO neemt voorschot op opbrengsten

De hogeschool gaat er niettemin vanuit dat ook het leenstelsel voor een financiële impuls gaat zorgen. “Met deze investeringen neemt de hogeschool alvast een voorschot op de opbrengsten die beschikbaar komen door de omvorming naar het leenstelsel en de financiële compensatie door de groei die de hogeschool heeft doorgemaakt,” zo laat men in Rotterdam weten.

Hogeschool Rotterdam is één van de hogescholen die maandag in Leiden participeert in de volgende stop op Bussemaker’s HO-tour. Hier staan onder meer de innovatie leeromgeving en de verwevenheid van onderwijs en onderzoek centraal en zal de minister met studenten, docenten en wetenschappers het gesprek verder vervolgen over de vraag waar het Nederlands hoger onderwijs naar toe moet.

Voor de studenten die daarin niet mee doen is er de essaywedstrijd in de NRC Next. “Hoe zorgen we ervoor dat er in het hoger onderwijs van de toekomst ruimte is voor elk talent? Wat moet de docent van de toekomst zeker kunnen en kennen en wat niet meer? Geven docenten überhaupt nog wel college of worden zij vervangen door leerrobots?” Wie op dergelijk fundamentele vraagstukken met een gewaagd antwoord komt, mag op 2 maart bij de afsluiting van de HO-tour zijn of haar toekomstverhaal komen voordragen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK