Chinese MOOCs onder de radar

Nieuws | de redactie
21 januari 2015 | Online uitingen in China ontsnappen niet aan de censuur van de rode machthebbers. Opvallend dus hoe MOOC-platform Guokr er al een tijd in slaagt behoorlijk onder de radar te blijven. Zo laten zij Chinese studenten toch kennis maken met open education van onder meer Harvard en MIT.

The Financial Times schetste de ontstaansgeschiedenis van het platform Guokr in China. Wat ooit begon als een organisatie met het idee “to crack the nuts in order to find the delicious fruit inside,” groeide in 2010 na een forse investering uit tot een platform voor de verspreiding van online lesmaterialen.

Met de opmars van MOOCs wereldwijd ging Guokr uitgroeien naar een kennisdelingsplek die nu meer dan 2000 cursussen aanbiedt en een miljoen gebruikers per maand bedient. In China worden MOOCs gezien als een zeer welkome aanvulling op het reguliere onderwijsaanbod, ook omdat het formele HO-aanbod winig ruimte biedt voor “dabbling or whimsical curiosity”. Daarnaast kunnen studenten via MOOCs hun CV net iets meer onderscheidend maken. Ook bieden zij arme studenten toegang tot kwalitatief hoogwaardig en internationaal hoger onderwijs.

Wacht op een MOOC over Tibet

Een opvallend gegeven is dat men tot nu toe merkt dat Guokr nog redelijk onder de radar van de Chinese censuur is gebleven. Net als Weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter, dat in het begin weinig aandacht kreeg, omdat het nog niet zulke gigantische bezoekcijfers kende, heeft Guokr nog niet ‘de volle aandacht’ van de machthebbers.

Is dit een signaal van verandering in China? Daar is men nog onzeker over, het moment van grote gevoeligheid is blijkbaar nog niet bereikt. “It is just a matter of time before someone teaches a course on the history of Tibet. It will be interesting to see how they deal with that,” zegt een Chinese professor. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK