Delftse topdocent

Nieuws | de redactie
19 januari 2015 | TU Delft docent Alexandru Iosup heeft uit handen van Bussemaker de Nederlandse Docent van het Jaar prijs ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt door het ISO aan een docent die wordt geroemd om zijn of haar betrokkenheid, passie en innovatieve lesmethoden.

Alexandru Iosup, docent bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica gebruikt in zijn onderwijs gamification om studenten te laten leren op een manier die past bij hun persoonlijkheid. Studenten kunnen hun eigen route volgen om te leren, en op die manier punten te halen. Ze kunnen kiezen tussen verkennende, sociale of competitieve elementen. De een houdt van vrije opdrachten zoals een spel ontwerpen en programmeren, de ander doet liever iets in een groepje, nog een ander zoekt de uitdaging om door te stoten tot moeilijkere leerstof, als een hoger ‘level’ in een spel.

Extra lessen bij Iosup

Om studenten verder betrokken te houden, kunnen ze eenmalig de entry quiz afronden, en aan het begin van elk college deelnemen aan de discussie over de nieuwste en meest belangrijke onderzoeks- en industriële uitdagingen. Studenten worden daardoor gemotiveerd om verder te gaan en zelf uit te blinken. Door het creëren van uitdaging, spanning, jacht op een bepaald doel en beloning houdt Iosup zijn studenten buitengewoon betrokken. Veel studenten zijn zo gemotiveerd, dat ze extra lessen willen nemen en extra werk doen alleen om iets nieuws te leren, zonder een andere beloning; voor hen organiseert Iosup extra colleges en workshops van een halve dag.

Het toepassen van het spelelement in het onderwijs is een trend aan het worden. En in het geval van Iosup blijkt het te werken. Bij het vak Computer Organisation, is het slagingspercentage gestegen van 60-65% tot boven de 80%. Iosup heeft sowieso een voorkeur voor spellen. In zijn vrije tijd ontwikkelt hij computerspellen en in 2011 kreeg hij een prestigieuze Veni-subsidie voor zijn onderzoek naar online games met grote aantallen deelnemers.

Weet dat elke student anders is

Dr. Alexandru Iosup studeerde Informatica aan de Politehnica Universiteit van Boekarest, Roemenië (2004) en promoveerde aan de TU Delft (2009). Sindsdien is hij onderzoeker en Universitair Docent bij de groep Parallel and Distributed Systems.

In november werd Iosup verkozen tot beste docent van de TU Delft door een jury, bestaande uit studenten, de winnaar van vorig jaar en de Rector Magnificus. De jury en zijn studenten waren zeer enthousiast over Iosup: “Hij weet dat elke student anders is en weet met gamification het beste uit alle studenten te halen”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK