Harvard aan de Amstel

Nieuws | de redactie
30 januari 2015 | In navolging van Harvard wil UvA-rector Dymph van den Boom een erecode instellen voor studenten. Dit naar aanleiding van gevallen van fraude bij digitale toetsen. Professor Jan-Willem Duyvendak heeft samen met studenten zo’n hoofdstedelijke code opgesteld.

Vorig jaar werd duidelijk dat Harvard ging werken met een erecode voor haar studenten. Studenten beloven dan dat zij tijdens hun studie geen fraude zullen plegen. De erecode op Harvard luidt als volgt:

“Members of the Harvard College community commit themselves to producing academic work with integrity – that is, work that adheres to the scholarly and intellectual standards of accurate attribution of sources, appropriate collection and use of data, and transparent acknowledgement of the contribution of others to our ideas, discoveries, interpretations, and conclusions. Cheating on exams or problem sets, plagiarizing or misrepresenting the ideas or language of someone else as one’s own, falsifying data, or any other instance of academic dishonesty violates the standards of our community, as well as the standards of the wider world of learning and affairs.”

UvA-rector Dymph van den Boom lijkt hier door geïnspireerd, want in een vergadering met de medezeggenschap opperde zij het plan voor een soortgelijke erecode. Er is nu een eerste conceptversie geschreven door studenten zelf, samen met UvA-socioloog prof. Jan Willem-Duyendak. Met de erecode wordt beoogd om niet alleen frauderen door studenten tegen te gaan, maar tegelijkertijd het besef van en debat over wetenschappelijke integriteit aan te wakkeren. Zo wil de rector ook studenten en onderzoekers bewust maken van “wat de universiteit nu eigenlijk is.”

Symbolisch en ceremonieel

De erecode moet gezien worden als iets symbolisch en als impuls om bijvoorbeeld in werkgroepen het gesprek aan te gaan over wat goede wetenschap is. Maar daar blijft niet bij. Er worden ook concrete maatregelen genomen om daadwerkelijke fraude tegen te gaan.

De erecode zal uit vier delen bestaan. In het eerste deel staat in algemene zin de academische gemeenschap beschreven. In het daaropvolgende deel wordt wetenschappelijke integriteit verder uitgediept. In het derde onderdeel staat de opsomming van de waarden van de UvA. Het laatste en vierde deel staat dan de verklaring zelf.

De UvA-medezeggenschap wil dat studenten alvorens zij de code ondertekenen in gesprek gaan over wetenschappelijke integriteit. Nog niet duidelijk of de erecode alleen in het eerste jaar behandeld moet worden of ook later tijdens de studie moet terugkomen. Wel wil de medezeggenschap er een ceremonieel moment van maken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK