Honoursstudent geen uithangbord

Nieuws | de redactie
22 januari 2015 | “Hier word ik niet vrolijk van.” Studenten uit honourstrajecten vertellen Jet Bussemaker dat zij zich over hun rol en programma's maar liever niet ‘outen’ en ook docenten daarbij in gebreke blijven. De minister reageert verbolgen.

Tijdens de editie van de HO-tour in Utrecht had de minister allerlei ontmoetingen en gesprekken met mensen uit het veld en de praktijk. Eén daarvan gaf haar belevenissen en indrukken van studenten die excellente trajecten en ‘honours’ volgen. Haar idee, dat daar de positieve, constructieve sfeer omheen domineert, kreeg er een lelijke kras.

Excellentie onder de pet

De betrokkenen vertelden dat zij vaak maar liever onder de pet hielden dat zij actief waren in zulke projecten en activiteiten. Meesmuilende feedback was anders hun deel. Niet alleen van jaargenoten, maar ook van docenten. Meer uitdaging was alleen maar meer werk voor een paar uitslovers.

De studenten merkten dat docenten het nog steeds een hele opgave vinden om jongeren actief op te sporten, aan te moedigen en te werven voor excellentietrajecten. Dat blijkt niet alleen een kwestie van ‘kunnen’ of ‘geen tijd’, maar ook van ‘willen’. De krachtige mentaliteitsomslag, die de experts van Sirius hadden geanalyseerd, is blijkbaar toch niet alom een feit.

Pittig agendapunt

Voor de voorgenomen voortzetting van ‘Sirius’ vanuit de instellingen zelf en vanuit OCW als belangrijk accent in de HO-strategie is dit een pittig agendapunt. Minister Bussemaker vond in elk geval van wel, want “hier word ik niet vrolijk van.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK