Meer doen, verder kijken

Nieuws | de redactie
14 januari 2015 | Minister Bussemaker is trots op de resultaten van Eerst de Klas. “Wie eenmaal een hart voor onderwijs heeft, zal dat niet snel verliezen.” Want de kracht van dit project zijn studenten die “bereid zijn om méér te doen en verder te kijken. Verder dan de grenzen van de school, verder dan de targets van een organisatie.”

Bij het jubileum ‘5 jaar Eerst de Klas’ heeft de minister de publicatie met portretten van ‘eerstdeklassers’ ontvangen en van een inleiding voorzien. “De kracht van Eerst de Klas is de combinatie van twee werelden. Het is mooi om te lezen dat die verbinding vijf jaar later nog steeds op diverse manieren wordt gelegd,” schrijft zij daarin.

U leest dat woord vooraf hieronder. De publicatie in zijn geheel vindt u hier. Eerst de Klas meldde aan ScienceGuide in dat verband dat men “vol enthousiasme op gaat naar het 10-jarig jubileum en dat staat of valt natuurlijk met nieuwe, ambitieuze en talentvolle trainees. Kent u of bent u een academicus die zinvol werk wilt combineren met een uitdagend opleidingstraject? Solliciteren kan t/m 15 maart 2015. Meer informatie via www.eerstdeklas.nl

Bussemaker over Eerst de Klas

‘Trots. Dat ben ik als ik de verhalen lees in dit jubileumboekje van Eerst de Klas, het unieke traineeship dat leiderschap combineert met lesgeven. Verhalen van en over ambitieuze trainees, vooruitstrevende scholen en zeer betrokken organisaties.

Trots ben ik op de negentien trainees die als pioniers in 2009 het papieren initiatief tot leven brachten. Op de 84 alumni die het programma met succes hebben doorlopen. En op de kleine honderd die bezig zijn. Veel mensen die anders níet voor het onderwijs hadden gekozen, maar die door dit uitdagende programma wél die stap zetten.

Trots ben ik ten slotte ook op de scholen en de organisaties die hun deuren openstellen waardoor de trainees het potentieel waarop ze zijn geselecteerd, kunnen waarmaken.

In dit boekje leest u verhalen van mensen met zeer verschillende achtergronden. Toch zie ik een duidelijke overeenkomst tussen hen: ze zijn ondernemend. Bereid om méér te doen en verder te kijken. Verder dan de grenzen van de school, verder dan de targets van een organisatie. De kracht van Eerst de Klas is de combinatie van twee werelden. Het is mooi om te lezen dat die verbinding vijf jaar later nog steeds op diverse manieren wordt gelegd. Ervaring opdoen in het bedrijfsleven is waardevol voor docenten en maakt lessen maatschappelijk relevant. Wie eenmaal een hart voor onderwijs heeft, zal dat niet snel verliezen. Dat zie je terug in de interviews.

Hybride banen passen helemaal bij deze tijd. Een tijd waarin ik me samen met de staatssecretaris inspan om het carrièreperspectief en de ontwikkeling van leraren en hun positie in de school te verbeteren om ook op die manier een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het voortgezet onderwijs in Nederland.’

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK