Omweg voor behoud van basisbeurs

Studenten en scholieren met een afgeronde vooropleiding kunnen hun basisbeurs alsnog ontvangen door zich vóór 1 september 2015 in te schrijven voor een vervolgstudie. De Utrechtse studentenunie VIDIUS adviseert daarom aan aankomend studenten om zich in te schrijven tijdens het tweede instroommoment in februari 2015. “Eerder inschrijven kan je tot 13.000 euro schelen. Het is van groot belang dat studenten die in september aan hun eerste bachelor of master willen beginnen dit weten,” vertelt Isabelle Beelen, voorzitter van de Domstedelijke studenten.
Onbedoeld gevolg
Aankomende studenten met een afgeronde vooropleiding kunnen door zich in februari in te schrijven zorgen dat ze nog onder het oude stelsel vallen. Het gaat bijvoorbeeld om middelbare scholieren met een tussenjaar en bachelorstudenten die na het halen van hun diploma hebben gekozen om een jaar te wachten met het doen van hun master.
“Deze situatie is een onbedoeld gevolg van dit wetsvoorstel. Het is voor aankomende studenten de laatste kans om een enorme studieschuld te ontlopen.” Ook als studenten in de zomer van studie wisselen, behouden zij het recht op een basisbeurs. “Aankomend studenten kunnen zich in februari inschrijven, zich vervolgens uitschrijven en jaren daarna aan een nieuwe studie beginnen, terwijl ze nog wel onder het oude stelsel vallen,” zo rekent het slim Vidius-volkje hun collega’s voor.
Geen maas
OCW zit hier niet op te wachten, maar kan niet anders dan toegeven dat het klopt. Het departement zegt dat men hierbij liever niet spreekt van “een maas in de wet, maar van een bewuste keuze.” Door de snelle invoering van het leenstelsel kunnen studenten hun keuzes, bijvoorbeeld voor een tussenjaar, niet meer bijstellen. Beelen noemt dit “één van de vele kromme zaken aan het vorige week aangenomen wetsvoorstel. Scholieren en studenten hebben nooit de kans gehad om een bewuste studiekeuze te maken.”
“Als zij hadden geweten van het leenstelsel, hadden zij hier rekening mee kunnen houden. Dankzij hun tussenjaar lopen zij nu tot 13.000 euro’s mis zonder dat zij dit van tevoren voorzien hadden. Het gaat hier alleen al in Utrecht om duizenden aankomende studenten.”
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
