Overrompeling van Vlaanderen gevreesd

Nieuws | de redactie
23 januari 2015 | “We gaan zeker geen financiële vluchtelingen lokken.” KU-Leuven rector Rik Torfs heet Nederlandse studenten van harte welkom op zijn universiteit, nu hier het leenstelsel is ingevoerd. Op één voorwaarde: “zolang ze aan onze kwaliteitseisen voldoen.”

In het Vlaamse HO heerst de angst dat door de invoering van het leenstelsel er nog meer Nederlanders bij hen gaan studeren. Hoewel het collegegeld vanaf volgend jaar verhoogd wordt bij de zuiderburen is het ook dan slechts de helft van wat in Nederland betaald moet worden. De rector van de Universiteit Antwerpen vreest dat nu de basisbeurs wegvalt, “de Vlaamse troeven natuurlijk nog groter worden.”

Volle aula’s

De angst is dat door de invoering van het leenstelsel de grenzen aan de groei van het aantal Hollandse studenten nu toch wel echt in zicht komen. “De aula’s zitten nu al vol. Vergeet ook niet dat we in een context van besparingen zitten. De kwaliteit van het onderwijs zal er onvermijdelijk onder lijden,” verzucht rector Alain Verschore in Antwerpen tegen ‘de Standaard’.

Heel anders zijn als vaker tegendraads-originele collega in Leuven, Rik Torfs, Bij hem zijn de Nederlanders welkom, “zolang ze aan onze kwaliteitseisen voldoen. Maar we gaan zeker geen financiële vluchtelingen lokken.” Op twitter gaat hij hier nog even overheen: “Verstandige en ambitieuze Nederlandse studenten zijn zeer welkom aan de KU Leuven. We hebben er nu al bijna 2000”.

Zo houdt Torfs toch nog zijn defensie op peil tegen verwijten uit rechtse kring dat zijn universiteit ongewenste ‘kennisasielzoekers’ over de grens haalt. Zo heeft Koen Daniels van de Vlaams nationalistische partij N-VA er bij onderwijsminister Crevits al op aangedrongen om met de Nederlandse overheid in gesprek gaan.

Wederkerigheid bewaakt

Er hoeft van de machtige partij van Bart de Wever nog niet meteen een factuur naar Nederland gestuurd te worden, maar men dringt wel aan op een gesprek. “Wij vinden een wisselwerking met Nederland een meerwaarde. De Nederlandse studenten zullen een beetje fungeren als ambassadeur, maar de wederkerigheid moet wel bewaakt worden. Nederland bespaart op de Open Universiteit en de Nederlandse Taalunie waarover het verdagen heeft met Vlaanderen. Ook op zijn Nederlandstalige scholen in het buitenland waar ook veel Vlamingen schoollopen wordt bezuinigd. Daar moet over gepraat kunnen worden.”

Daarbij komt dat er ook wel klachten zijn, dat de studenten van ‘boven de Moerdijk’ niet al te beste resultaten halen in Vlaanderen. Zo valt een derde vroegtijdig uit aan de universiteit Antwerpen. De Standaard noteert zelfs dat in Vlaamse universiteiten wordt geklaagd dat de minder getalenteerde Hollanders afzakken naar het veel goedkopere Vlaanderen en dat zij die wel slagen meteen weer teruggaan naar Nederland. Het blijven immers wel Hollanders…..

Ollandse zelfselectie

Daarom vreest Torfs niet de “overrompeling” waar men in Antwerpen beducht voor is. Hij mikt er op, dat de hoge eisen van zijn universiteit voldoende Hollanders zullen afschrikken. “We zijn niet bang dat het overweldigend gaat worden. He is algemeen bekend dat Leuven een veel eisende universiteit is. Nederlanders moeten niet denken dat ze hier zomaar zullen slagen, dus er is al een soort zelfselectie. We verwachten een kleine toename, maar gaan zeker geen extra maatregelen nemen. Dat is ook niet nodig.”

Het kabinet van minister en vice-premier Crevits meldt intussen, dat zij komende “een kort overleg” voert met haar collega Bussemaker. Daar is inderdaad tijd en gelegenheid voor, nu zij samen het 10-jaar-NVAO jubileum zullen bezoeken en daar een podiumgesprek gaan voeren ter afsluiting van het congres over ‘kwaliteit in ontwikkeling’ op aanstaande maandag in het Vlaamse Parlement in Brussel. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK