WO moet zelfvertrouwen tonen in EU
Die zorgen heeft de VSNU-voorman juist wel, nu rond gaat dat de Europese commissie wil snijden in R&D-uitgaven om geld te realloceren naar het grote investeringsplan van Juncker. “Nederlandse universiteiten realiseren met bijdrage uit de EU nieuw onderzoek en verbeteren daarmee hun internationale reputatie en positie. Het heeft ook een positief effect op de Nederlandse economie; het stimuleert bedrijvigheid, met kansen voor nieuwe ondernemingen en meer aantrekkingskracht voor buitenlandse kennisintensieve bedrijven.”
De VSNU is daarom op zich wel blij met extra investeringen in de Europese economie. Maar niet als “een sigaar uit eigen doos,” als het geld daarvoor eerst weggesneden zou zijn uit het onderzoek. “Daarmee snijdt Europa zich gevoelig in de vingers. Kennis is immers cruciaal voor innovatie en de concurrentiepositie van Europa.”
Kwaliteit wint
Timmermans zegt dat bezuinigingen niet aan de orde zijn. “Er wordt niet op Horizon2020 bezuinigd, want dat geld wordt vervolgens ingezet binnen het ‘plan-Juncker’ van €315 miljard. Dit betekent dat het in dezelfde sectoren terecht kan komen, waar het via de R&D-investeringen al op gericht was.”
De Eurocommissaris gaat er vanuit, dat ons WO en de R&D-sector in deze opzet opnieuw zeer goed voor de dag gaan komen. “Nederland heeft altijd boven modaal gescoord bij de investeringen vanuit de EU-onderzoeksprogramma’s en dat was niet niet omdat het Nederland is, maar dat gebeurde op basis van de kwaliteit van de projecten.”
Daarom acht hij dat er veel redenen zijn waarom de universiteiten met veel vertrouwen aan de slag kunnen in deze nieuwe opzet van de EU-investeringen. “Als je daarin zelfvertrouwen hebt en gelooft in de kwaliteit van de projecten, die vanuit Nederland naar voren worden gebracht, dan zullen die middelen ook weer bij wetenschappers en instituten hier terecht komen. Dus wat mij betreft hoeft Karl Dittrich zich geen zorgen te maken.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd