10% meer HBO-vrouwen in techniek

Nieuws | de redactie
9 februari 2015 | In tien jaar is het aantal vrouwen dat in het HBO techniek is gaan studeren bijna verdubbeld. Het huidige studiejaar set die trend fors door. De stijging blijkt liefst 10% in een jaar te zijn geweest. Nu is bovendien ruim 1 op de 5 eerstejaars in de techniek een vrouw. Dat was tien jaar geleden slechts 1 op de 7.

Dat hier sprake is van een langer lopende, succesvolle trend blijkt uit het feit dat dit  het tiende opeenvolgende jaar is, dat meer vrouwen begonnen aan een hbo-studie techniek. In het studiejaar 2014-2015 startten bijna 4.300 vrouwelijke eerstejaars. Dit was nog bijna 3.900 in het studiejaar hiervoor.

Grootste groeier

In de afgelopen tien jaar steeg het aantal vrouwen dat begon met een studie hbo-techniek van bijna 2.100 (2003-2004) naar nu 4.300, een ruime verdubbeling. Met die instroom is nu ruim 1 op de 5 eerstejaars in de sector hbo-techniek vrouw. Tien jaar geleden was dat nog 1 op de 7, vijf jaar geleden 1 op de 6.

HBO-techniek laat de grootste groei aan eerstejaars zien van alle sectoren bij de hogescholen. Het generieke beeld is zelfs een daling van de instroom. Men daalt ten opzichte van het vorige studiejaar met ruim 4.000 studenten, oftwel -3,9%, van 106.608 eerstejaars naar 102.403. Desalniettemin startten er ruim 19.500 studenten aan een techniekopleiding, een stijging van 3,7% ten opzichte van vorig jaar. 

Internationaal succes in WO

Binnen de techniek-sector van het universitair onderwijs stijgt het aantal internationale studenten in hoog tempo met 22,9%. Dat is des te opmerkelijk, omdat de algehele instroom ook in het WO krimpt, met 2.4% en de technieksector daar ook tegen de trend in groeit met 3,2%. Overigens groeide dit aantal vorig jaar met 15,95.

In totaal hebben 12.680 nieuwe internationale studenten zich aangemeld bij universteiten. Met name Duitse (3.103) en Chinese (1.072) studenten maken de keuze om in Nederland te komen studeren, naast de toestroom van Italianen, Grieken en Britten in de ’top 5′. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK