Alleen nog groei in Flevoland

Nieuws | de redactie
20 februari 2015 | Doordat minder kinderen worden geboren, zijn er in veel regio’s minder leerlingen. Scholen moeten hier rekening mee houden bij het plannen van hun onderwijsaanbod, zo wil het kabinet. Ook voor de lerarenopleidingen zijn deze jongste cijfers dus relevant. Het PO krimpt al fors de komende jaren en bijna overal.

Doordat er minder kinderen worden geboren, daalt de instroom van leerlingen in het onderwijs. In het basisonderwijs is deze daling nu al merkbaar. Ook in het voortgezet onderwijs komt deze daling op gang. De daling verschilt per regio en het beeld is dat in alle provincies zal het aantal leerlingen dalen, behalve in Flevoland. In Limburg, Zeeland en Drenthe daalt het leerlingaantal het meest.

Ook tussen gemeenten en zelfs binnen gemeenten zijn er grote verschillen. In sommige grotere steden blijft het aantal leerlingen bijvoorbeeld stijgen. Voor scholen is het belangrijk zicht te hebben op de ontwikkeling van het leerlingenaantal in hun omgeving. Een sterke daling van het aantal leerlingen kan betekenen dat scholen te klein worden om te kunnen voortbestaan.

De prognoses vanuit OCW van het leerlingaantal zien er zo uit:

 Leerlingendaling 4-11

 

 leerlingen 12-16

 

Het wordt makkelijker voor openbare en bijzondere scholen om samen te gaan vanwege leerlingenkrimp. De regels hiervoor worden eenvoudiger. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Dekker. Leerlingen mogen straks maximaal 50% van hun hele opleiding aan een andere school volgen. Nu is dat nog maximaal 50% van een schooljaar. Door deze verandering is het bijvoorbeeld mogelijk om leerlingen een heel schooljaar op een andere school te laten volgen. Het besluit gaat naar verwachting op 1 augustus 2015 in.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK