Bekroning voor Steinbuch

Nieuws | de redactie
19 februari 2015 | Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs verleent zijn Academic Society Award aan prof. dr. ir. Maarten Steinbuch van de TU/e voor de zeer aansprekende wijze waarop hij verbinding legt tussen wetenschap en maatschappij. Dat bewees de Hannover Messe 2014 met zijn zonnewagen STELLA en optreden in het ‘Glass House’ al.

Het is dit jaar voor het eerst dat de award wordt uitgereikt, zodat Steinbuch de eer van deze primeur wordt gegeven bovendien.  Dit gebeurt  vanwege zijn bijdrage in maatschappelijk belangrijke technologische ontwikkelingen, de verbinding die hij weet te leggen tussen zijn universitaire onderzoek en projecten binnen en buiten de universiteit en de laagdrempelige en aansprekende wijze waarop hij kinderen, studenten, het bedrijfsleven en anderen hierin weet mee te nemen.  

Steinbuch is wetenschappelijk directeur van het TU/e High Tech Systems Center, en van het Competentiecentrum voor High Tech Systemen van de 3TU Federatie. Hij vertelde ScienceGuide in het Glass House op de Messe van vorig jaar:  “Op een dag kwamen een paar van mijn studenten op me af en ze zeiden: ‘we gaan een auto bouwen die meer energie produceert dan die gebruikt tijdens het rijden.’ Ik had niet gedacht dat dat mogelijk zou zijn, maar ze hebben het geflikt.”

Merkel onder de indruk

Ook Angela Merkel was erg onder de indruk van de zonnewagen van de Eindhovense studenten. Zij bezocht Steinbuch en zijn studenten samen met premier Mark Rutte tijdens de eerste uren van de Messe. Zij bleek zeer goed op de hoogte van de jongste ontwikkelingen op dit terrein. Dat Mercedes een klein aandeel had in de Tesla-auto’s die voor Europa in Tilburg worden gemaakt, legde zij bijvoorbeeld onmiddellijk zelf op tafel in het gesprek.

Professor Steinbuch kon Merkel vertellen dat de ingenieurs van Tesla al intensief contact onderhielden met zijn STELLA-studenten. De volledig elektrische auto van Tesla bleek allerlei vondsten van de studenten met hun STELLA zeer goed te kunnen gebruiken. Het contact is dan ook intensief geworden. De Kanzlerin toonde zich hiervan sterk onder de indruk.

Voor de studenten was een moment zonder meer het hoogtepunt van de Messe. Zij vertelden hoe zij met STELLA in 2013 de World Solar Challenge in Australië wonnen in de Cruiser-klasse. Merkel moest hard toen lachen toen ze hoorde dat de Duitsers het erg goed hadden gedaan maar toch tweede waren geworden, vertellen de studenten trots.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK