Innovaties in HBO sterker in beeld

Nieuws | de redactie
24 februari 2015 | De HBO kenniscentra trekken steeds meer belangstelling, juist door hun regionale verankering en innovatieve rol daarbij. Premier Rutte bezoekt morgen bijvoorbeeld bij Fontys het nieuwe Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie, terwijl de Koning vorige week bij Stenden kwam neuzen.

Mark Rutte deed dit al vaker. Zo was hij bij de Hanzehogeschool al op bezoek gegaan bij Incubator Cube050 om er te praten met startups en te zien hoe men daar jonge ondernemers in de eerste fase van hun ontwikkeling ondersteunt. Dat was volgens trekker daarvan Frans Donders nodig omdat juist bij hoog innovatieve bedrijven op andere vlakken wel wat hulp gebruikt kan worden. “Vaak is het product heel erg goed, maar is er op organisatorisch en administratief vlak wel een zetje in de rug nodig. Daar proberen wij in nauwe samenwerking met VNO-NCW bij te helpen.”

Het Groningse Center of Entrepeneurship bood de premier daarom meteen een speciale Innovatiebrief aan. “We hebben onze mensen gevraagd te formuleren hoe zij denken dat de minister-president een bijdrage zou kunnen leveren aan innovatief ondernemerschap. Die mogelijkheden hebben we samengebracht in deze brief voor Mark Rutte.”

12 lectoraten in een kenniscentrum

Bij Fontys komt de premier morgen langs bij een nieuwe loot aan de HBO-stam. Het Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie gaat bij die hogeschool de zorgpraktijk en technologische mogelijkheden beter met elkaar verbinden om zo noodzakelijke versnellingen te helpen bewerkstelligen. Ambitie is zorgtechnologie in de Brainport-regio langs de weg van educatie, onderzoek en innovatie een forse impuls te bezorgen. De partners die in het nieuwe EGT samengaan, hebben voor de activiteiten van het centrum €4 miljoen bij elkaar gebracht.

Niet eerder gingen in ons land op deze schaal hoger onderwijs, zorg en bedrijfsleven een dergelijke programmatische regionale samenwerking aan. Het nieuwe EGT combineert de expertise van 12 lectoraten bij Fontys en acht hogescholen op het terrein van verpleegkunde en paramedische vakken, maar ook bij psychologie, natuurwetenschappen, ICT, techniek en logistiek.

Biocomposieten en Pabo 

Het Koninklijk paar was vorige week nog in Drenthe en keek daar rond bij de innovatieve praktijk aan Stenden hogeschool. Hier maakten Willem-Alexander en Máxima kennis met de toegepaste wetenschap naar biocomposieten waar Stenden en Windesheim elkaar in vinden. Zo ontwikkelden studenten recent een ‘solar boat’ van natuurlijke composieten. “We werken daarin ook samen met Fokker in de ontwikkeling van hele lichte en afbreekbare vleugels voor vliegtuigen bijvoorbeeld.”

Ook werd een bezoek gebracht aan de Emmense Pabo waar techniek en wetenschap heel nadrukkelijk centraal staan. Zij spraken met een schoolklas die begeleid wordt door studenten van de Pabo.” Juist omdat ze al jong in aanraking komen met wetenschap zie je dat ze zich er al snel voor gaan interesseren.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK