Lessen voor U-Multirank

Nieuws | de redactie
23 februari 2015 | Afgelopen jaar was het eerste jaar voor U-Multirank, de slimme ranking die op initiatief van de Europese Commissie is gestart. Wat vinden universiteiten nu van de ranking? “Vier van de tien universiteiten heeft geen plannen de resultaten te gaan gebruiken”, leert een rondgang.

In mei 2014 werd in Brussel een feestelijk startschot gegeven voor U-Multirank, een meerdimensionale ranking die HO-instellingen vergelijkt op basis van hun profiel, zwaartepunten en kwaliteiten. “Ik vind het nuttig dat er nu veel diversere prestatie-indicatoren aan de orde komen,” zei minister Bussemaker destijds.  

Wat werkt, wat is nuttig?

Nu bijna een jaar later maken de Europese universiteiten bij monde van de European Universities Association (EUA) de balans op. Wat werkt? Wat is nuttig? Waar lopen deelnemende universiteiten tegenaan en hoe gaan de resultaten straks gebruikt worden? 126 leden van de EUA namen deel aan de vragenlijst om die vragen beantwoord te krijgen.

Hoewel het proces van samenwerken in het UMR consortium dat de ranking tot stand moest brengen bij de meeste universiteiten naar tevredenheid verliep, waren er hier en daar klachten over hoe de data was gepresenteerd. Bovendien kostte het universiteiten aanzienlijke tijd om de vereiste data te verzamelen.

Met name de interpretatie van de verschillende indicatoren baart zorgen. “Whether a university took part in UMR or not, all expressed major concerns regarding the interpretation of the UMR indicators across different institutions and countries and thus the validity of the data provided. This concern is backed up by the response from those actively providing data about challenges in collecting the data in the format requested,” zo valt te lezen in het EUA-rapport.  

Verdeelde reacties

De EUA concludeert dan ook dat er nog verdeeld gereageerd wordt op de nieuwe ranking. “The survey showed that UMR is still struggling with many of the same challenges as other rankings with regard tot the comparability and reliability of data.” Met name de indicatoren rond leraarschap en educatie hebben daar last van. De EUA stelt daarom dat de toekomst moet uitwijzen hoe UMR er in gaat slagen deze onvolkomenheden te verbeteren.

Het is een verbetering die er voor moet zorgen dat U-Multirank in de toekomst een breed gedragen en geraadpleegd vergelijkingsinstrument voor het Europees hoger onderwijs wordt. Op dit moment lijkt daar nog twijfel over te zijn: “vier van de tien universiteiten heeft geen plannen de resultaten te gaan gebruiken,” tekent de EUA vooralsnog op.

De volledige U-Multirank Rapportage van de EUA leest u hier


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK