Nieuw denken en doen als kunstenaar
De Utrechtse kunsthogeschool werkt sinds enkele jaren met zogenaamde fellows die zich vanuit hun rijke expertise inzetten voor creatief en innovatief denken over de uitdagingen van de 21ste eeuw en de oplossingen die daarvoor nodig zijn. De benoeming van Janwillem Schrofer is in dit verband een belangrijke stap. Schrofer was directeur van de Rijksakademie in Amsterdam (1982-2010). Onder zijn leiding veranderde de Rijksakademie van een meer traditionele academie van beeldende kunsten in een internationale gemeenschap van kunstenaars.
Weefsel van samenwerking delen
Momenteel is Schrofer consultant voor culturele en educatieve organisaties en coacht hij kunstenaars en creatieve professionals. Hij is betrokken bij verschillende culturele organisaties, waaronder: Chinese European Art Center, RAEF Artists’ Endowment, TyPA-Teoría y Práctica de las Artes en Stichting Steunfonds Haags Historisch Museum.
Met zijn fellowship wil hij nu bij de HKU bijdragen aan de maatschappelijke oriëntatie van studenten als kunstenaar. “Het in decennia gegroeide weefsel van samenwerking, kennisuitwisseling en vriendschap met honderden kunstenaars – met uiteenlopende beroepspraktijken – uit alle continenten, wil ik graag delen met docenten en studenten. Tijdens en na transformatie van de Rijksakademie deed ik in binnen- en buitenland ervaring op met kunstonderwijs, artist-residencies, musea en andere kunstinstellingen en hun onderlinge netwerken. Dit is kennis die ik wil inzetten voor nieuwe verbindingen van HKU. Het fellowship is een eer en een stimulans om blijvend te leren”, zegt Janwillem Schrofer.