Pijnlijk

Nieuws | de redactie
13 februari 2015 | Wetenschap is altijd ook politiek. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken ondervond dit deze week nog eens. Zijn onderzoekscomité naar het antisemitisme ligt ineens zwaar onder vuur. Het departement was iets vergeten.

Minister De Maizière geldt als een typisch gedegen bestuurder, a safe pair of hands en is de man die Bundeskanzler zou worden namens de CDU als Angela Merkel plotseling ‘onder de tram zou komen’. Maar zelfs hij maakt wel eens een foutje. Dat overkwam hem met de installatie van zijn ‘Expertenkreis Antisemitismus’ halverwege januari.

Expertkring mijnenveld

Dit comité van wetenschappers en deskundigen uit de civil society ging toen aan het werk en het heeft niet veel uitleg nodig om te snappen, dat zo’n expertkring een historisch, cultureel en religieus mijnenveld betreedt, ook nu nog in het Duitsland van de 21e eeuw. Zo’n groep geleerden is deel van de zeer gevoelige ‘herinneringscultuur’ van de Duitse samenleving, waar professor Aleida Assmann recent de Heineken-prijs van de KNAW voor kreeg. U leest haar gesprek met ScienceGuide hierover hier.

Zodra De Maizière’s ministerie de samenstelling van de groep experts bekend maakte, brak een storm van kritiek los. Men noteerde dat niet één expert was benoemd die deze materie en de achtergronden daarvan kende of onderzocht vanuit de Joodse gemeenschap en traditie. Het gerenommeerde Moses Mendelssohn Zentrum voor Europees-Joodse studies noemde dit één “einzigartiges Skandal” en deed een beroep op de minister en het kabinet Merkel dit nieuwe gremium direct op te doeken en “komplett neu” te overwegen en in te richten.

Een rel voorkomen

Het laatste wat de bewindsman wil is een rel op dit terrein. Zeker niet nu een parlementaire enquête naar de reeks aanslagen en moorden door de neonazi-groep NSU laat zien hoe zeer politie en veiligheidsdiensten blunderden en de andere kant op keken, terwijl die terreurgroep jarenlang zijn gang ging. Het ministerie meldde daarom, dat men de eis van de Joodse organisaties “ter kennis heeft genomen en deze in de gesprekken over dit comité met de maatschappelijke organisaties en de Bondsdag nu welwillend zal meenemen.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK