Rutte ziet kansrijk HBO

Nieuws | de redactie
26 februari 2015 | Markt Rutte vindt de praktische inslag bij de vertaling van kennis in nieuwe kansen en producten door het HBO “een ijzersterk punt van Nederland.” Bij Fontys zag hij een serie van de nieuwste trends en initiatieven.

De premier bezocht het net geopende Experticecentrum EGT. Waarin technologie en zorg multidisciplinair bijeengebracht worden. Gescheiden werelden en kennisdomeinen worden hier opengebroken en studenten, docenten en onderzoekers zoeken daarin elkaar op, vaak in concrete praktijksituaties als living labs. “Zo bevorderen we kenniscirculatie en bundelen we de innovatiekracht van zowel van MKB en grote bedrijven als die bij kennisinstellingen,” vertelde collegevoorzitter Nienke Meijer.

 “We leggen in onze opleidingen de kennisbasis van onze alumni voor de vijftig jaar die zij na hun diploma in allerlei loopbanen zullen doorbrengen. Ze zullen vijftig jaar blijven leren en wij geven hen mee hoe zij zichzelf daarin steeds weer zullen gaan heruitvinden,” zei Meijer tegen Rutte. “Jet Bussemaker noemt dit vaak ‘je vormt competente rebellen’.”

“Die vind ik mooi, competente rebellen!”

Die sloeg direct in bij de premier en oud-HO-bewindsman. “O die vind ik mooi, competente rebellen!” De crossovers tussen zorg en technologie die het EGT kon laten zien deden hem onderstrepen dat op dit terrein een grote toekomst kan liggen voor zowel de bedrijven als kennisinstellingen. “Elders in de wereld noemen ze altijd drie dingen waar Nederland voorop loopt en grote kansen heeft: water, voedsel en vergrijzing. Bij het bedenken van nieuwe oplossingen zijn we bij deze drie thema’s leidend en die kennis en slimme producten zijn een belangrijk export product voor ons land.”

Fontys gaat met het EGT werken aan de ontwikkeling van prototypes voor zorgprofessionals in de praktijk om met behulp van zulke technologie flexibel en betere zorg te kunnen verlenen. Een living lab als het Verpleeghuis van de Toekomst wordt benut om nieuwe producten en werkwijzen te onderzoeken en uit te proberen. Daarin wordt meteen het leerproces van de HBO’er opgenomen en leert deze onderzoek vaardigheden ontwikkelen en toepassingen in de beroepspraktijk multidisciplinair tot stand te brengen.

Veel plezier beleven

Wat Rutte bijzonder aansprak, was de wijze waarop de hogeschool en bedrijven hierbij de ouderen zelf daarin betrekken. Vanuit de directies van verpleeghuizen werd verteld, dat de bewoners er vaak van genoten dat zij zo regelmatig contact hebben met jonge mensen. “Zij willen graag levendigheid in het huis en vinden het leuk om deel te zijn van een onderwijsproces en zelf mee te doen met onderzoeksactiviteiten. Ook wordt door studenten iPad les gegeven, waar oude mensen vaak veel plezier aan beleven.”

Zorg heeft bovendien behoefte aan hoger opgeleide mensen die goed met ouderen en hun omgeving om kunnen gaan en bij de implementatie van technologie voorop weten te lopen. “Veel van ons zorgpersoneel vindt nu de technologische mogelijkheden voor hun werk nog net zo griezelig, onwennig als onze bewoners,” erkende een directeur uit deze sector. Het integraal werken en denken moet daarom juist vanuit het HBO aangemoedigd worden in de beroepspraktijk, onderstreepten de betrokkenen uit het bedrijfsleven en zorginstellingen.

Eierwekker voor de thuiszorg

Rutte werd door studenten bijgepraat over wat dit in concreto voor hen betekend. Zo maken elektronica studenten een veel handigere hartslagmeter en ontdekten anderen hoe zij mantelzorgers en de thuiszorg via apps praktisch konden ondersteunen bij het ‘op afstand’ helpen van zelfstandig wonende ouderen. Het idee hiervoor ontstond bij een oude dame thuis die haar eierwekker gebruikte om zich te herinneren wanneer de thuiszorg langs zou komen.

“Het HBO is de missinglink tussen de hightechdingen, die ze bij de TU bedenken en de vragen die de praktijk of een bedrijf vaak stelt,” zei één van de onderzoekers tegen de premier. “Ja dat snap ik, die praktische inslag vind ik een ijzersterk punt van het HBO in ons land,” zei Rutte tegen hen.

Amsterdam als Eindhoven-Noord

Een zorgrobot met een opvallend gelijkende stem en gelaatsuitdrukking van minister Opstelten lokte natuurlijk extra aandacht van de premier, maar de ‘health mirror’ die student Roy had bedacht nog het meest. Die spiegel daagt ouderen mensen uit soepel en actief te bewegen doordat hij hen volgt bij oefeningen en fysiotherapie. De jonge uitvinder en de premier gingen met het besturingsapparaatje aan de slag en de gymnastische fratsen van de man uit het Torentje waren voor hen zelf bijna nog hilarischer dan voor de toeschouwers.

Voor de Fontys mensen en de Brabanders kon de dag helemaal niet meer stuk, toen Rutte zich herinnerde dat één Amsterdamse wethouder hem ooit had verteld, dat nu brainport Eindhoven tot de slimste regio op aarde was uitgeroepen de hoofdstad een nieuwe branding overwoog. Amsterdam zou zich voortaan Eindhoven-Noord noemen. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK