Vrouwen nog niet vooruit

Nieuws | de redactie
10 februari 2015 | Wereldwijd staan vrouwen nog maar zelden aan de top in HO en wetenschap. Turkije blijkt hier leidend en Nederland zit in een beschamende achterhoede. De THE Global Gender Index laat zien dat ons land nog net niet in het rijtje van Japan en Taiwan zit.

In Japan vormen vrouwen slechts 12.7% van de academische staf aan de hoog gerankte universiteiten en in Taiwan is dit net 21%. Nederland zit in de groep landen waar de percentages tussen 25 en 30% steken, samen met bijvoorbeeld China. THE noteert dat bij de Britten het “slightly better” gaat, “with women making up 34.6 per cent of academic personnel. It is just behind the US, where the figure is 35.9 per cent among 111 representatives.”

Verticale segregatie

“The problem persists even in Scandinavian countries (often regarded as among the most progressive in the world), such as Sweden (36.7 per cent), Norway (31.7 per cent) and Denmark (31 per cent).One country, however, comes close to achieving an equal gender split. In Turkey, 47.5 per cent of staff at the top five universities are female.”

Louise Morley, de directeur van het Centre for Higher Education and Equity Research at the University of Sussex, zegt hierover:  “Academia is characterised as being cutting-edge, innovative and hypermodern, yet wherever you look it is underpinned by the archaism of male domination.”

Recente cijfers van de Europese Commissie hierover wijzen in dezelfde richting. De positie van vrouwen in het hoger onderwijs “is markedly characterised by strong vertical segregation.” Zij vormen duidelijk de meerderheid van de studente en de afgestudeerden, maar “this numerical dominance is lost if they move into academia. Women represented only 44 per cent of grade C academic staff, 37 per cent of grade B…and 20 per cent of grade A senior positions. There is no evidence of spontaneous reduction of gender inequality over time. Policies…are needed to ensure that constant progress is made towards gender-equality in research and scientific careers.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK