VSNU vreest voor kwaliteit

Nieuws | de redactie
26 februari 2015 | VSNU-voorzitter Karl Dittrich stelt dat de opbrengsten van het leenstelsel niet afdoende zijn om de kwaliteit van opleidingen te borgen. Universiteiten hebben jaarlijks €200 tot €300 miljoen extra nodig vanuit het Rijk. “De keerzijde is dat we anders niet langer de kwaliteit kunnen garanderen.”

In een radio-interview op BNR deelde de VSNU-voorman zijn zorgen over de afnemende publieke financiering van onderwijs en onderzoek. “Iedereen verwacht wat van universiteiten, als het nou om studenten, docenten, overheidsorganisaties, bedrijven gaat. Ik hoop dan ook dat onderzoek en onderwijs beter gefinancierd gaan worden, want we hebben een zekere achterstand opgelopen, zeker als men kijkt naar het buitenland.”

Kelderende prijzen

Als je kijkt naar de financiering dan hebben we steeds te maken met omlaag kelderende prijzen per student. Dan komt er op een bepaald moment een einde aan het aantal studenten wat we kunnen verwerken. Je merkt het aan docenten er zijn een aantal die spreken over een burn-out. Daarnaast zijn de carrièrepatronen ingewikkelder geworden. En die hele globaliserende wereld waar universiteiten heel sterk in competitie zijn, dat maakt ook gewoon slachtoffers.”

“Ik merk wel dat de druk ongelooflijk groot wordt en ik merk ook in de HO-tour die mevrouw Bussemaker heeft georganiseerd en haar strategische agenda’s is dit wat steeds terugkomt. ’We hebben te weinig tijd.’”

Kleinschaligheid gewenst

Om de kwaliteit te verbeteren is er volgens Dittrich kleinschalig onderwijs nodig. “Kleinschaligheid, daar hebben we meer financiering voor nodig. Ik ga er vanuit dat we straks een investering moeten gaan doen tussen de €200 en €300 miljoen per jaar in onderwijs. En in onderzoek zou een half miljard extra geïnvesteerd moeten worden. De keerzijde is dat we anders niet langer de kwaliteit kunnen garanderen.”

Maar Dittrich telt ook zijn knopen. “Als er geen grote financiële middelen uit Den Haag komen dan moeten we het leenstelsel omarmen om te investeren in kwaliteitsverbetering. Ik zie ook in de wetenschapsvisie dat daar staat ‘we zijn heel goed en dat komt er een komma en dan denk je nu zal er komen ‘we moeten meer investeren’. Maar dan blijft het stil. Dat is het belangrijkste verwijt wat ik op dit moment kan maken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK