Wie komt naar Utrecht?

Nieuws | de redactie
18 februari 2015 | Geri Bonhof heeft lang in Utrecht gezeten en voelde blijkbaar dat de tijd rijp was voor iemand anders. Maar wie? De Hogeschool Utrecht is een grote hogeschool op een cruciale plek in het HO, dus die nieuwe vrouw of man zal veel te doen krijgen.

De Raad van Toezicht van de Hogeschool Utrecht gaat niet over een nacht ijs. Na de lange Bonhof-jaren zal een nieuw tijdperk moeten komen en het ‘eilandenrijk’ van de HU stevige, coherente leiding verlangen. Bij het aftasten van de opvolging bij verschillende ‘headhunters’ schrok men toch wat van de kritische reflecties die zulke HRM- en organisatiekenners afgaven over de stand van het Utrechtse leiderschap en het perspectief van de hogeschool.

Impuls voor HU

Bonhofs opvolger kan dan ook maar beter een krachtige, opbeurende bestuurder zijn met een heldere visie op wat het HBO de komende 10-15 jaar kan en moet doen. Bij een rondblik worden dan enkele mensen genoemd die de HU zeker zo’n impuls kunnen geven, mensen met verschillend profiel en diverse achtergronden.

In de eigen HBO-kring komt als eerste Jan Bogerd naar voren. Hij zou de RvT kunnen aanspreken als men de voorkeur geeft aan continuïteit en interne processen. Na vijf jaar in het College van Bestuur en als voorzitter Studielink kent hij het HBO en de hogeschool inmiddels als weinig anderen.

Maar nu men een ‘executive search’ inschakelt wil de RvT duidelijk toch nog wat verder rond kijken. ScienceGuide noteerde in ‘HO-land’ verschillende namen die voor de HU in de komende jaren geschikt en (wellicht ook) beschikbaar zouden zijn.

OCW-topman of ervaring uit HBO

Meest opmerkelijke naam is die van Hans Schutte. De DG voor hoger onderwijs bij OCW heeft een bestuurlijke achtergrond in de instellingen, zij het bij de ROC in Twente. Een grote hogeschool leiden kan dan ook een interessante stap zijn en de minister de ruimte bieden een partijgenoot of vertrouweling te belasten met de uitwerking en implementatie van de HO-strategie en Wetenschapsagenda.

Ervaren HBO-bestuurders die de grote Hogeschool Utrecht goed ‘aankunnen’ zijn overigens ook denkbare kandidaten. Zou men opnieuw een vrouw willen aantrekken als voorzitter, is Kristel Baele meteen zwaar getipt. De vroegere HAN-bestuurder heeft daar er mede voor gezorgd, dat die hogeschool als ‘excellent’ werd beoordeeld door de Review Commissie HO van Van Vught, beter dan de HU. Baele is lid van de Onderwijsraad en nam na haar periode bij de HAN een sabbatical. Is zij weer uitgerust en gretig genoeg?

Senatoren en liberalen

De andere ‘excellente’ bij Van Vught was de Hanzehogeschool. De voorzitter daarvan, Henk Pijlman, zou redenen kunnen hebben over te stappen naar Utrecht. Hij wordt in juni hoogstwaarschijnlijk gekozen in de Eerste Kamer voor D66 en dan zou een grotere nabijheid tot Den Haag zijn werk kunnen ondersteunen.

Dat geldt overigens ook voor nog zo’n links-liberale senator, de lijsttrekker Thom de Graaf. Zijn eerste termijn als VH-voorzitter loopt tegen haar eind en als D66-voorman zal hij straks gaan optreden als fractieleider in de senaat van wellicht de grootste groepering. De combinatie van zo’n uitgesproken, prominente rol met die van ‘koepelvoorzitter’ kan knellend worden. De Graaf zou bij de HU zijn rol in het HO kunnen voortzetten en ruimte maken voor een iets minder ‘politiek gekleurde’ VH-voorzitter.

In de liberale hoek is er nog een interessante naam: Paul Zevenbergen. De NVAO-bestuurder zit er bovenop en is overal waar het HO-discours gehouden wordt. Zijn partijvriend en senator Jan Anthonie Bruijn zit in de RvT van de HU. Kortom, dit zou hun moment kunnen zijn voor een boeiende overstap en verrassende benoeming.

Bij andere complexe en omvangrijke hogescholen in de Randstad zal men ongetwijfeld ook willen rondkijken naar ‘goeie mensen’ voor de HU. Dan valt zeker de naam van Marcel Nollen. De Inholland-bestuurder heeft in de transitiefase van die hogeschool een stevige en constructieve rol gespeeld. Nu Jet de Ranitz de teugels overnam van Doekle Terpstra zou Nollen zijn kwaliteiten best bij een hogeschool kunnen willen inzetten, waar ook een paar flinke klussen wachten.

Brabantse namen?

Van buiten het HBO in de Randstad hoorde ScienceGuide nog twee interessante namen. Uit het WO wordt de Tilburgse collegevoorzitter Koen Becking getipt. Niet zo vreemd: zijn voorganger stapte ook over naar het HBO, de NHTV in Breda namelijk, en naar verluidt is het binnen de bestuurlijke top van de UvT rumoerig geworden.

Gewaardeerd in het MBO, ook bij HBO-bestuurders, is Antonie Wintels van het Summa College in Brabant. Zijn werk met Siemens CEO Ab van der Touw aan de bloei van de Centers of Expertise en Centra voor Innovatief Vakmanschap geeft hem ook in het HBO goede papieren. Van de HU zou hij dan ook een prima kandidaat ‘van buiten’ zijn. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK