Zorgpraktijk en technologie bijeen

Nieuws | de redactie
4 februari 2015 | De zorg ondergaat grote versnelling en veranderingen. Innovaties zijn onontbeerlijk om aan de behoeften van professionals en cliënten te voldoen. Bedrijven, onderwijs en onderzoek zoeken ook hier elkaar op, zoals in het nieuwe Fontys Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie.

Fontys lanceert dit nieuwe ‘triple helix’ centrum vandaag met een groot aantal partners uit de zorg, onderwijs en bedrijfsleven om samen te leren voorzien in de snel groeiende vraag naar een betere verbinding tussen onderwijs, zorgaanbieders en bedrijfsleven. Het Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie wil daartoe de zorgpraktijk en technologische mogelijkheden beter met elkaar verbinden om zo die noodzakelijke versnellingen te helpen bewerkstelligen.

Investering €4 miljoen

Ambitie is zorgtechnologie in de Brainport-regio langs de weg van educatie, onderzoek en innovatie een forse impuls te bezorgen. De partners die in het nieuwe EGT samengaan, hebben voor de activiteiten van het centrum €4 miljoen bij elkaar gebracht.

Niet eerder gingen in ons land op deze schaal hoger onderwijs, zorg en bedrijfsleven een dergelijke programmatische regionale samenwerking aan. Het nieuwe EGT combineert de expertise van 12 lectoraten bij Fontys en acht hogescholen op het terrein van verpleegkunde en paramedische vakken, maar ook bij psychologie, natuurwetenschappen, ICT, techniek en logistiek.

EGT heeft daarbij een groot aantal partners uit onderwijs, zorg en bedrijfsleven. Een deel van hen investeert ook nu  zelf in het centrum en zijn samenwerking.  De zorginstellingen Vitalis, BrabantZorg, Van Gogh, het Catharina Ziekenhuis en Maxima Medisch Centrum, doen dit samen met ICT-dienstverlener Acknowledge en kennisinstellingen Summa en TU/e.

Pluspunten voor stakeholders

Voor een reeks stakeholders en partijen is een dergelijke ‘triple helix’ opzet een belangrijke stap vooruit, zo onderstreept de hogeschool.

-Studenten krijgen een hoogwaardig, toegesneden curriculum aangeboden dat voorbereidt op een functie in een van de snelst groeiende en veranderende sectoren van Nederland.
-Voor bedrijven biedt het EGT hoogopgeleide professionals, betere mogelijkheden en faciliteiten voor R&D-activiteiten en het netwerk en infrastructuur van het nieuwe centrum en partnerschappen daarvan.
-Zorginstellingen kunnen profiteren van hoogopgeleide specialisten en innovatieve oplossingen die bijdragen aan praktijkgerichte toepassingen voor betere zorg.
-Zorgprofessionals en zorgondernemers kunnen bij het EGT training en (na)scholing krijgen in het toepassen van nieuwe technologie.
Voor cliënten van zorginstellingen en hun naasten ziet Fontys uiteindelijk als “voordeel dat ze daadwerkelijk betere zorg ontvangen, meer menselijke aandacht krijgen en de eigen regie behouden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK