30 jaar Delors

Nieuws | de redactie
16 maart 2015 | Precies 30 jaar geleden werd Jacques Delors voorzitter van de Europese Commissie. Hoog bejaard inmiddels zet 'de Vader van het Erasmus programma' benijdenswaardig scherp en nu via de modernste middelen zijn visie en analyses uiteen over hoe Europa optimaal kan functioneren. Een huzarenstukje levert hij vandaag nog eens.

Delors zet in enkele minuten precies uiteen – onder meer voor een bijeenkomst over 100 dagen van het Team Juncker – wat een ‘goede Commissie-president’ maakt en waarom de huidige taakverdelingen in de EU-toporganen wel moeten leiden tot strubbelingen en vooral vaagheid. Daar hield hij ook als ‘Monsieur le Président’ in Bruyssel al nooit van en die “opaque” kleur van Europees leiderschap geeft hij dan ook een veeg uit de pan.

Was ik maar minister van onderwijs geweest!

In gesprek met ScienceGuide vertelde hij enkele jaren geleden hoe fier hij nog steeds is op zijn rol als ‘Vader van het Erasmus Programma’. Maar ook over zijn rol als minister van EZ en Financiën die LLL juist vanuit die functies een grote impuls wilde geven. “Eén van de eerste wetten die ik heb kunnen doorvoeren in Frankrijk was die van het recht op de financiering van levenlangleren-activiteiten zoals omscholing en bijscholing, gedurende het werkzaam leven van volwassenen. Dit was een onderwerp dat mij zeer aan het hart ging. Weet u, ik denk vaak: ‘Was ik maar minister van onderwijs geweest!’ Dat had ik echt graag gedaan ooit’.”

Dat je als EU grote lijnen en belangen samen moet verwezenlijken, was en is voor Delors een uitgemaakte zaak. Bijna profetisch zei hij tegen ScienceGuide onder meer dit: “Je kunt beter samen Europees €10,- steken in een wetenschappelijk vraagstuk, dan dat elk land €1,- vrijmaakt. ‘L’Europe peut multiplier les investissements beaucoup  plus efficaces’. Het EIT van president Barroso is wat dat betreft inderdaad een goed voorbeeld. De echte lange termijn projecten zullen we zo moeten aanpakken. €1,- geïnvesteerd via Europa is bij dit soort vraagstukken vaak doeltreffender in te zetten dan €2,- nationaal.

Neem nu energie. Je ziet dat ieder land op zich gesprekken wil voeren met Medvedev en met Poetin. Wat ontbreekt is een ‘energiegemeenschap’ in Europa. Je moet zien te komen tot een samenhangend beleid, want ‘nous sommes les démandeurs!’ Tegelijkertijd zouden wij als Europa veel kunnen inbrengen in het wereldwijde energiebeleid vanwege de kennis die bij ons aanwezig is op het gebied van CO2-reductie en opslag, klimaatvraagstukken en efficiënt  energieverbruik. Je staat veel sterker als je zo met Poetin praat. ‘L’union fait la force’.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK