Creatief en flexibel toetsen

Nieuws | de redactie
19 maart 2015 | Hij zou het liefst toe gaan naar een toetsvrije universiteit, maar UU-rector Bert van der Zwaan is niettemin blij met de grote digitale tentamenzaal waar studenten op 300 Chromebooks worden getoetst. “Toetsen is belangrijk en flexibiliteit in toetsing is dat ook.”

Het was drukker dan verwacht bij de kick-off van de Gammazaal die is ingericht met 300 Chromebook-laptops waar studenten voortaan volledig digitaal hun tentamens kunnen maken. Beeld-, geluid- en filmmateriaal kunnen zo de tentamens verrijken, laat ook een demonstratietoets zien bij de opening.

Feedback krijgen, niet afrekenen

Volgens Van der Zwaan is digitaal toetsen een verrijking. De UU-rector is een voorstander van formatief toetsen, waarbij het er vooral om gaat de voortgang te meten, in plaats van echt af te rekenen. “Studenten moeten niet met tegenzin naar een tentamen gaan, maar denken ‘ik mag naar de Gammazaal, ik krijg feedback op mijn werk’.”

De digitale impuls moet docenten meer ruimte bieden om creatiever te toetsen en tegelijkertijd de werkdruk verminderen. Bas van de Schootbrugge heeft als docent bij de faculteit Geowetenschappen al kennis mogen maken met de nieuwe toetsvoorzieningen. “Ik heb als docent tien dagen om 150 tentamens na te kijken. Als ik daarin ook alle handschriften moet ontcijferen, levert dat veel extra werk op. Denk je bovendien eens in wat een ontzettende hoeveelheid papier het scheelt.”

Los daarvan, ziet Van de Schootbrugge ook op creatief vlak nieuwe mogelijkheden. “Ik kon in een tentamen laatst een vraag opnemen met verschillende filmpjes van de NASA rond aparte tijdsmetingen. Dat had vroeger nooit gekund.” Ook voor open vragen biedt digitaal toetsen voordelen. “Het is veel makkelijker om door te klikken en terug te gaan en zo kun je veel makkelijker antwoorden vergelijken.”

Leading the way

Voor Google dat nadrukkelijk als partner heeft opgetreden in het project is de Universiteit Utrecht een belangrijke stap. “De UU is ‘leading the way’, zowel in Nederland als Europa,” vertelt een aanwezige projectleider. Er zijn al veel scholen in Nederland aan de slag met Chromebook, maar de UU laat zien dat het ook op grote schaal geen extreme investering hoeft te vergen om dit te organiseren.

Dat ziet ook Jan Haarhuis, die als programmamanager Onderwijs en ICT bij de UU verantwoordelijk is voor het project met de Chromebooks. “We zijn juist heel flexibel met deze Chromebooks. We kunnen makkelijk opschalen naar nog grotere aantallen, maar ook makkelijk kleinere groepen tentamens laten afnemen.”

Tijdens de kick off van de Gammazaal konden de deelnemers een voorproefje krijgen van de mogelijkheden van de nieuwe toetsvoorzieningen. Ook rector Bert van der Zwaan deed daar aan mee. Of hij er in slaagde op de plattegrond van de Uithof aan te wijzen waar de Albert Heijn zich bevindt, werd niet onthuld. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK