De deeltjesjacht gaat verder

Nieuws | de redactie
12 maart 2015 | We mogen niet spreken van een simpel aan of uit zetten, maar feit is dat de Large Hadron Collider van CERN na twee jaar stilte weer deeltjes op elkaar gaat schieten. Na de vondst van het Higgs boson, moeten er nieuwe ontdekkingen worden gedaan. “We hope nature will be kind to us.”

Bij de #RestartLHC in Genève overheerste het enthousiasme. Na een twee jaar onderhoud is de grootste deeltjesversneller nog sterker en klaar om nieuwe ontdekkingen te doen. De energie waarmee LHC deeltjes op elkaar gaat laten botsen wordt opgestuwd tot 14 TeV (teraelectronvolts) en dus zijn de verwachtingen hooggespannen.

Op zoek naar dark matter

“Er zullen fantastische resultaten geboekt gaan worden, want we zijn bezig met goed onderzoek,” verklaarde CERN-directeur Rolf Heuer. Wat de resultaten gaan zijn, is moeilijk te voorspellen. Er wordt zoveel verschillende onderzoek gedaan uit de gigantische set aan data die er wordt verzameld dat er een grote variëteit aan mogelijke uitkomsten kan zijn. Toch hoopt Heuer dat er verder wordt gebouwd aan een beter begrip van het in 2012 ontdekte Higgs boson.  

En Heuer droomt verder, zo liet hij in de persconferentie weten. “We hope nature is kind to us, so we will find thát particle.” Eén van de dingen waar men bij CERN op hoopt in de komende jaren is het vinden van zogeheten donkere materie, materie waarvan het bestaan vooralsnog enkel wordt verondersteld, maar wat nog nimmer is waargenomen.

Dave Charlton, directeur van het ATLAS project, een onderdeel van de deeltjesversneller, wilde echter niet op de zaken vooruit lopen. “We weten niet of we donkere materie gaan vinden. Het blijft experimentele natuurkunde.” Volgens Charlton moet de herstart van LHC vooral leiden tot een dieper begrip van de natuurkunde. “We willen echt begrijpen wat de bouwstenen van de natuur zijn. We zullen zien hoe ver we gaan komen.”

De banden verwisselen

Met het onderhoud kan de Large Hadron Collider in ieder geval weer enkele jaren vooruit. Rolf Heuer vergeleek de deeltjesversneller met de Formule 1, maar dan langer gerekt. Na drie jaar onderzoek, moeten “de banden worden verwisseld”, dat duurt vaak een jaar of twee en in zo’n schema wil CERN met de deeltjesversneller door tot in ieder geval 2035.

Dat vergt een investering, maar Heuer benadrukt het belang van een beter begrip van onze wereld. “Alles heeft z’n prijs, maar ik denk dat het onderwijzen van mensen in wetenschap en technologie onontbeerlijk is om een samenleving te laten evolueren. CERN heeft onderwijs en wetenschap als kerndoel,” stelde de CERN-directeur. “Kijk naar de ontdekking van het Higgs boson, dat was drie jaar geleden, maar iedereen heeft het er nog altijd over.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK