Herinnering levend door big data

Nieuws | de redactie
26 maart 2015 | Vandaag presenteert de European Holocaust Research Infrastructure zijn online portal. Dit geeft toegang tot ‘big data’ bij meer dan 1.800 archiefinstellingen in 51 landen. Daarmee kunnen historici en archivarissen de herinnering aan de Holocaust levend houden nu over niet al te lange tijd geen overlevenden meer kunnen getuigen van hun ervaringen.

In het door de Europese Commissie gefinancierde initiatief hebben onderzoekers van twintig instituten in Europa en Israël samengewerkt om archieven toegankelijker te maken en collecties met elkaar te verbinden. Het inzicht van de overlevenden kan niet worden vervangen, beseft men nu meer dan ooit, maar door nieuwe technieken voor documentatie en onderzoek wordt het ontbreken van ooggetuigen –  gedeeltelijk – gecompenseerd.

“De EHRI portal kan een belangrijke rol spelen in de democratisering van de kennis over de Holocaust,” zegt dr. Conny Kristel, coördinator van EHRI en werkzaam bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Niet alleen onderzoekers maar ook het grote publiek kan gebruik maken van de online portal voor wetenschappelijke of persoonlijke doeleinden. Daarnaast zal de portal ook het onderwijs over de Holocaust ondersteunen.

Delen van historie

Onderzoek naar de Holocaust is afhankelijk van een diversiteit aan archieven. Deze archieven zijn over de gehele wereld verspreid geraakt. EHRI’s missie is het ontwikkelen van een online inventaris van Holocaust-gerelateerde archiefinstellingen en collecties. “Het is goed om te zien dat we nu niet alleen verschillende pagina’s van hetzelfde geschiedenisboek delen, maar dat de gedeelde documentatie over de Holocaust nu voor iedereen toegankelijk is,” onderstreept staatssecretaris Sander Dekker bij de presentatie van het portal in Berlijn. Het is een voorbeeld van zijn gedurig betoog voor het verder openen van bronnen en kennis via onder meer Open Access.

Op korte termijn zullen met dit EHRI-portal nog meer collecties van nog meer instituten, in zowel West- als Oost-Europa en de Verenigde Staten toegankelijk worden. EHRI is gefinancieerd onder het EU 7th Framework Programme. Het NIOD Instituut voor Oorlogs- , Holocaust- en Genocidestudies is coördinator van EHRI.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK