Het goede leven

Zijn werk ‘Het Nieuwste Cahier#02 Kennis máken met het goede leven’ is uit vraagtekens geboren. Hoe geven we vorm aan het werken aan onze toekomst? Wie spelen daarin een hoofdrol? Mengelers benadrukt dat de structuur van de regionale economie en samenleving drastisch verandert. “Er vinden wijzigingen plaats in de bestaande eco-innovatiesystemen die Brabant en Brainport schragen. We bevinden ons in een zoektocht naar een nieuw, meer waarden gedreven en democratisch innovatiemodel met bijpassende kennisinfrastructuur. Een model waarbij niet de wetenschap en industrie, máár maatschappelijke vraagstukken de onderzoeks- en innovatieagenda bepalen (‘society-based science’).”
Een nieuw collectief
“De opgaven en uitdagingen van deze tijd liggen allereerst in het veranderende weefsel van de samenleving. De energieke beweging van onderop, een jonge generatie, vormt een nieuwe macht. Ten tweede in de noodzaak van economische en ecologische duurzaamheid. Deze omstandigheden vragen om een kanteling in denken. Er is behoefte aan een ander perspectief, gedragen door een nieuw collectief.”
In navolging van de WRR betoogt Mengelers in het essay dat we ons bewegen naar een ‘lerende economie’, waarin innoveren een permanent en breed gedragen proces is. “We moeten de belangrijkste grondstof van onze regio, verbeeldingskracht, aanwenden om ons innovatievermogen te versterken.” Bij het vormgeven van de lerende economie op regionaal niveau is een grote taak weggelegd voor kennis- en hogeronderwijsinstellingen. “Zij fungeren als cruciale schakel in het proces van kenniscirculatie.”
Decentraal landschap
Hij pleit daarom voor meer vormen van samenwerking en kennistransfers met burgers in de hoofdrol. “We moeten vormgeven aan een nieuw, meer decentraal georganiseerd innovatielandschap, voorbij de triple helix. De quadruple helix heeft de toekomst. Levende laboratoria, Living Labs, waarin overheden, kennis- en onderwijsinstellingen, bedrijfsleven én Brabanders met elkaar kennis máken.”
“De overgangsfase waarin we ons bevinden is complex, maar uitermate boeiend. Het met de regio verbonden idee van ‘het goede leven’ kan mobiliserend werken. Het goede leven, dat zich richt op maatschappelijke uitdagingen en opgaven, daar willen veel Brabanders aan meewerken.”
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
Expliciete directe instructie is minder effectief dan het lijkt
