Lunchen met Open Onderwijs

Nieuws | de redactie
9 maart 2015 | Deze week is het voor de vier keer de Open Education Week. In Nederland besteedt SURFnet aandacht hieraan door iedere dag, uiteraard online, een lunchlezing te voorzien van Nederlandse experts op het gebied van MOOCs, Open Educational Resources en auteursrechten.

Zo zal morgen Willem van Valkenburg zijn, die op de TU Delft verantwoordelijk is voor al het open en online onderwijsaanbod. Hij zal ingaan op wat ‘open’ echt is. “Open Education is eigenlijk het gehele ecosysteem van OER, OCW en OC. Het gaat om gratis en open toegankelijk materiaal en tools, gratis en open virtuele communities om te leren, les te geven, kennis uit te wisselen,” stelde Van Valkenburg al eens.

Op woensdag  laten Pierre Gorissen en Robert Schuwer van Fontys zien hoe op de Brabantse hogeschool online en digitaal onderwijs worden ingezet om het reguliere onderwijs een impuls te geven. “Studenten zijn heel praktisch, ze zien de opnames als extra hulpmiddel naast colleges. Niet in plaats ervan,” vertelde Gorissen al eens.

Op vrijdag vertellen Simone Buitendijk en Edwin Bakker van de Universiteit Leiden welke meerwaarde open education heeft voor de universiteit. Buitendijk ziet MOOCs en andere online onderwijsvormen als waardevol mits onderdeel van een brede strategische planning van de universiteit en zolang  “online onderwijs aan dezelfde strenge criteria voldoet en even scherp geëvalueerd wordt als traditionele onderwijsvormen.”

Het volledige programma van SURFnet voor de Open Eduction Week vindt u hieronder.

Speakers: Petra Heck and Esther Breuker (Tilburg University)

Time: 12:00 – 13:00 P.M. Central European Time (CET)

Liberal Arts and Sciences (LAS) at Tilburg University is exploring ways to expand its course offer and make it more flexible without incurring significant structural costs. Main object of the Flex-Ed project is to design a format for courses that can be completed entirely online by students at their own pace and in such a way that staff supervision requirements are reduced to a minimum. The courses use high quality open educational resources that are already available online. Petra Heck will go into the objectives, the choices made, the pitfalls and the results so far of this project.

Esther Breuker will give a brief explanation of the various platforms that are available to higher education and will explain how important it is to be well aware of the copyright aspects, mostly licensed by Creative Commons, and to apply copyright in the right way.

Petra Heck is Educational Advisor Liberal Arts and Sciences and project leader of the Flex-Ed project.  Esther Breuker is advisor at Library and IT Services/Education Support, Tilburg Univerity.

Watch live videostream

DINSDAG 10 MAART – STATE OF OPEN EDUCATION WORLDWIDE & TU DELFT (ENGLISH)

Speaker: Willem van Valkenburg (TU Delft)

Time: 12:00 – 13:00 P.M. Central European Time (CET)

Willem van Valkenburg will share his views on the current state of Open Education worldwide and at TU Delft. In his presentation he will discuss topics like ‘what is open’, how are HE institutions worldwide involved with Open Education (covering not only MOOCs, but als Open Educational Resources and OpenCourseWare) and what is or could be the impact of open education on our campus courses, teaching staff and students.

Ir. Willem van Valkenburg is board member Open Education Consortium and Manager Production & Delivery TU Delft Online Learning.

WOENSDAG 11 MAART – OPEN EN ONLINE ONDERWIJS BIJ FONTYS: TWEE INITIATIEVEN (DUTCH)

Sprekers: Pierre Gorissen en Robert Schuwer (Fontys Hogescholen)

Tijd: 12.00 – 13.00 u

In 2014 zijn binnen Fontys Hogescholen twee initiatieven op het gebied van open en online onderwijs gestart. Vanuit de dienst Onderwijs & Onderzoek is het FINE-project (Fontys Inline Education) gelanceerd. Fontys-instituten konden inschrijven op een door het CvB gefinancierde tender om een project te starten op het gebied van (al dan niet open) inline onderwijs. In juni 2014 is Robert Schuwer gestart als lector OER bij Fontys Hogeschool ICT. In deze lezing geven beiden meer achtergronden over hun activiteiten en hoe beide initiatieven gecombineerd worden.

Pierre Gorissen is werkzaam als senior consultant en onderzoeker bij de dienst Onderwijs & Onderzoek van Fontys Hogescholen. Robert Schuwer is lector OER bij Fontys Hogeschool ICT en voorzitter van Special Interest Group Open Education.

DONDERDAG 12 MAART – OER MYTHS BUSTED (DUTCH)

Spreker: Lisette Kalshoven (Kennisland)

Tijd: 12.00 – 13.00 u

Lisette Kalshoven is adviseur bij Kennisland op het gebied van auteursrecht, erfgoed en open onderwijs. Tijdens deze lezing ontkracht Lisette diverse bekende OER mythes en gaat ze in op auteursrechtelijke kwesties en het gebruik van creative commons binnen open onderwijs.

VRIJDAG 13 MAART – OPEN EDUCATION AT LEIDEN UNIVERSITY (ENGLISH)

Speakers: Simone Buitendijk en Edwin Bakker (Leiden University)

Time: 12:00 – 13:00 P.M. Central European Time (CET)

What does open education mean for Leiden University? During this session Vice-Rector Simone Buitendijk and Edwin Bakker, professor, director and MOOC-teacher will explain why open education is important for Leiden University. The speakers will discuss the pros and cons and expectations for the future.

Meer informatie over de Open Education Week 2015 vindt u hier   


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK