Minister Sander Dekker?

Nieuws | de redactie
10 maart 2015 | Met het gat dat in het kabinet geslagen is door de boevenbonnetjes is meteen een ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ losgebarsten in het Haagse. Hardnekkig gerucht is dat OCW zijn liberale bewindsman verliest aan EZ en de VVD dan een nieuwe staatssecretaris moet leveren. Wie komt er aan?

Sander Dekker is een groeibriljant in de VVD, dat moge bekend zijn. Maar dat hij door zoveel narigheid al zo snel zo doorschuiven naar het ambt van minister, dat had niemand nog gedacht. Toch is die kans nu groot. Henk Kamp zou als ‘safe pair of hands’ en grondlegger-informateur van de coalitie de post van Opstelten gaan bekleden, heet het. Die past ook veel beter bij de steile, stevige bestuurder pur sang dan EZ. De meer extraverte Dekker is juist geknipt voor die post. Hij was niet voor niets de enige bewindsman van Rutte II die zich met Rutte en Kamp nadrukkelijk profileerde op de Hannover Messe 2014.

Daar komt bij dat hij met de Wetenschapsvisie, Techniekpact en andere aspecten van zijn PO, VO en R&D-portefeuille al intensief met de mensen en agenda’s van dat departement heeft gewerkt. Net als Mark Rutte in 2004 zou hij onverwacht een overstap maken in een crisis en daarmee op een nieuw departement zijn kwaliteiten kunnen etaleren.

Elias, Kil, Schutte?

Wie zou hem opvolgen op OCW? Binnen de VVD-fractie in de Tweede Kamer is er een lid, dat als onderwijsspecialist al veel heeft gedaan en bij eerdere benoemingen steeds naast de prijs greep: Ton Elias. Nu zijn ingrijpende rapport over de overheid en ICT klaar is, zou hij wellicht dan toch een keer de juiste man op de juiste plek op het juiste moment kunnen zijn. Bovendien kan hij met zijn ICT-ervaringen meteen helpen tot ontnuchtering over de vermeende capaciteiten van DUO rond de voorziene invoering van het studievoorschot.

Voor het afronden van de taak die Dekker zich had gesteld, is nog een kandidaat zeer wel denkbaar. Het bij wet opleggen van het Lerarenregister zou de roeping kunnen zijn van Annet Kil van de Onderwijscoöperatie. Zij is volstrekt ingewerkt in de dossiers en kent een ieder die ertoe doet in het onderwijsbeleid en wellicht nog belangrijker iedereen kent haar. Zoekt de VVD een nog beter ingewerkte kandidaat voor OCW kan de grootste regeringspartij denken aan de DG op het ministerie. Hans Schutte kent zowel het departement als het veld en is als liberale ROC-voorzitter destijds door Halbe Zijlstra benoemd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK