Mr. Internationalization naar Boston

Nieuws | de redactie
30 maart 2015 | HvA-lector Hans de Wit wordt de opvolger van de gerenommeerde hoogleraar professor Philip Altbach als directeur van het Center for International Higher Education aan Boston College. “Internationalisering van het onderwijs bereik je niet alleen door uitwisseling.”

Hans de Wit is al sinds 2009 als lector internationalisering van het hoger onderwijs verbonden aan de HvA, maar vertrekt nu naar de Verenigde Staten voor een nieuwe stap. In 2010 verbaasde hij zich op ScienceGuide al eens over het gebrek aan internationale blik in het HBO-onderzoek en bij lectoren. “Waar op de universiteiten onderzoek per definitie als internationaal wordt getypeerd, lijkt het of bij de hogescholen wel het omgekeerde beeld bestaat.”

Internationalisering in breed perspectief 

Nu vijf jaar later ziet De Wit dat er wel degelijk wat is veranderd, maar dat er nog een hoop te doen staat. Ook in Boston zal die doelstelling blijven. “De kenniseconomie mondialiseert. Het bedrijfsleven vraagt daarom van studenten, professionals en onderzoekers dat zij de vaardigheden en competenties ontwikkelen van een wereldburger.”

Dat vergt internationalisering van het onderwijs en dat kan alleen niet met Erasmus-programma’s en uitwisselingen, ziet De Wit. “Daar bereik je slechts twintig procent van de studenten mee, maar we moeten ook kijken naar internationalisering at home voor de circa 80% van de studenten die thuisblijft.”

Mr. Internationalization

Daar gaat De Wit een bijdrage aan leveren als hoogleraar International Higher Education in Boston. “Ik ga enkele mastervakken doceren en zal verder gaan met onderzoek doen,” vertelt De Wit die Philip Altbach op zal volgen. Altbach gaat met pensioen als grote naam in het debat rond internationalisering. Toch noemt hij zijn opvolger “without question ‘Mr. Internationalization’ in the world of higher education.”

Altbach is lovend over de man die zijn plaats gaat innemen en met wie hij al vaker samen onderzoek deed. “He basically invented the field. He founded the most influential journal in the field, and established a program on higher education internationalization at the Catholic University of Milan which quickly became quite successful. He is an influential spokesperson for what I might call ‘thoughtful internationalization’.”

Hans de Wit die naast lector jarenlang op de UvA verantwoordelijk was voor het internationaliseringsbeleid en daarnaast sinds 2012 ook directeur van het onderzoekscentrum ‘Centre for Higher Education Internationalisation’ aan de UniversitàCattolica del Sacro Cuore in Milaan is, zal in september van dit jaar in Boston aan de slag gaan. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK