Natural Killer cellen in de aanval

Nieuws | de redactie
10 maart 2015 | Met een nieuwe startup zoekt de Universiteit Maastricht een medische revolutie: een vaccin tegen kanker op basis van de eigen afweercellen van de patiënt. Het bedrijf CiMaas richt zich daarbij eerst op longkanker en Multipel Myeloom, een vorm van beenmergkanker.

Het nieuwe bedrijf CiMaas BV – een spin-off van de Universiteit Maastricht/Maastricht Universitair Medisch Centrum+ – gaat werken aan de ontwikkeling van cellulaire immunotherapie voor bepaalde groepen kankerpatiënten. Men kijkt daarbij naar twee unieke producten: een vaccin tegen kanker op basis van de eigen afweercellen van de patiënt en productie van zogeheten donor Natural Killer-cellen. De middelen worden binnen afzienbare tijd klinisch getest bij patiënten.

Cellulaire immunotherapie werkt volgens de methode van activatie van het immuunsysteem, waardoor afweercellen in staat worden gesteld om de kanker van de patiënt te bestrijden. De technologieën zijn ontwikkeld door Maastrichtse onderzoekers en CiMaas gaat zorgdragen voor de vertaling van de onderzoeksactiviteiten naar feitelijke toepasbaarheid door deze verder te ontwikkelen en testen in klinische studies.

Hoogste respons

In de ontwikkeling van het vaccin zijn cellen gebruikt die het immuunsysteem activeren, de zogenaamde dendritische cellen (DC).  De effectiviteit van de therapie is afhankelijk van de optimale activatie van DC’s. Pre-klinische wetenschappelijke studies van UM/Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat zo’n activeringsproces tot de hoogste respons van het humane immuunsysteem leidt in vergelijking met alle andere bestaande protocollen tot nu toe gebruikt in de wereld. Met behulp van deze methode kunnen veel verschillende oncologische aandoeningen worden behandeld. CiMaas zal de aandacht in eerste instantie richten op longkanker en Multipel Myeloom, een vorm van beenmergkanker die als de ziekte van Kahler bekend staat.

De tweede techniek betreft Natural Killer (NK)-cellen. Onderzoek van UM/Maastricht UMC+ met donor beenmergtransplantaties bij proefdieren met verschillende typen kanker heeft aangetoond, dat donorcellen in staat zijn om kankercellen te herkennen en te vernietigen. Uit vervolgonderzoek is gebleken dat de effectiviteit van dit proces met name gerealiseerd wordt door Natural Killer-cellen.

Veelbelovende strijd

Additionele proefdierstudies hebben laten zien dat alleen donor NK-cellen nodig zijn om borstkanker te kunnen bestrijden. Bij Multiple Myeloom treedt een vertragend effect op van tumorgroei en daarmee een verlengde overleving. Het productieproces bij CiMaas om donor Natural Killer-cellen in grote hoeveelheden te produceren is uniek in deze branche.

Het nieuwe bedrijf is opgericht door prof. dr. Gerard Bos, bijzonder hoogleraar Interne Geneeskunde aan de UM/Maastricht UMC+ en dr. Wilfred Germeraad, onderzoeker en hoofddocent bij de vakgroep Hematologie. Gerard Bos is hierover “uitermate verheugd, omdat we nu de mogelijkheid hebben gecreëerd om nieuwe therapieën voor kankerpatienten echt verder te kunnen ontwikkelen in klinische studies. Algemeen wordt immunotherapie gezien als een veelbelovende technologie in de strijd tegen kanker”. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK