Open data voor sneller werk

Nieuws | de redactie
30 maart 2015 | “Eigenlijk keer ik Studiekeuze123 om.” Ties de Kock (UTwente) wint de ‘Challenge’ van OCW om de slimste banenapp te bouwen voor jongeren. “Innovatief, creatief en heel slim door open datagebruik”, zegt Jet Bussemaker.

De Challenge School en Toekomst was eigenlijk snel afgelopen. De jury beraadde zich op OCW onder leiding van Mirjam Sterk niet erg lang en bleek unaniem. Alle vijf de apps en hun bouwers hadden iets puiks laten zien, maar de Twentse masterstudent Computer Science had in zijn eentje een huzarenstukje geleverd. Zijn app laat MBO’ers zien waar, hoe en met welke baankansen zij hun studiekeuze het slimste kunnen inrichten.

Nogal confronterend

De Kock gebruikte alle open data bronnen vanuit ROC’s, opleidingendefinities vanuit stichting SBB (Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), arbeidsmarktgegevens vanuit SZW, UWV en dergelijke en verbond deze aan elkaar. Hij laat in zijn app per ROC zien welk aanbod aan opleidingen, welke kans op werk levert. “Ik vond dat nogal confronterend. Je ziet als het ware in één kaart met welk onderwijs een jonge na zijn studie kansloos is of maar heel moeilijk aan de slag kan komen. Je ziet ook dat ze soms met een iets slimmere combinatie in hun profiel en opleiding ineens veel meer kans krijgen.”

Juist MBO’ers hebben zo’n pakket aan keuzeinformatie nodig, omdat het voor hen heel lastig is bij een slechte studiekeuze een alternatief op de arbeidsmarkt te vinden. HBO’ers en WO-studenten hebben meer uitwijkmogelijkheden door hun bredere Bildung en eventueel in een baan op een iets lager niveau.

De app ‘Vooruitzicht’ is daarom zowel voor individuele jongeren als voor SBB en beleidsmakers op OCW en in MBO-land een zeer verhelderend instrument. Ties de Kock won niet alleen een vervolginvestering in zijn vinding, maar werd ter plekke door de leiding van SBB benaderd om met hen samen snel tot concrete toepassing te komen.

Weggevallen alternatieven

Tegen ScienceGuide zei hij dat wat hij bedacht had eigenlijk niet zo vreemd was, voor hemzelf. “Je hebt van die Studiekeuze-sites en die laten helemaal aan het eind van het zoekproces nog wel wat gegevens zien over mogelijkheden van een opleiding later op de arbeidsmarkt. Maar die ziet een scholier pas als hij door de hele keuze- en beslisboom is gegaan. Alternatieven of combinaties die meer kans bieden zijn dan al weggevallen of worden niet meer zichtbaar.”

Zijn app “keert Studiekeuze123 eigenlijk om,” lacht hij. “De scholier of student kan meteen zien waar de beste kansen zitten en kan zijn lievelingsopleiding of beste vaardigheden als het ware zo handig mogelijk combineren met het beeld van de mogelijkheden op werk. Ook als je een opleiding wil, waar het vinden van werk moeilijk kan zijn, is een combinatie daarvan met bijvoorbeeld een statistiekminor of een accent op analyse van gegevens meestal direct veel kansrijker op de arbeidsmarkt.”

Een mooi voorbeeld van zo’n slimme combinatie ontdekt Ties in het klassieke MBO-aanbod. “een metselaar kan na zijn opleiding vaak moeilijk werk vinden en het is toch een heel mooi vak. Maar als de student zich vormt tot metselaar met wat extra vaardigheid en kennis van restauraties, dan heeft hij meteen een grote kans op werk. Die willen ze allemaal hebben.” 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK