UU is geen UvA

Nieuws | de redactie
3 maart 2015 | Met de Maagdenhuisbezetting is de student-assessor weer helemaal terug in het HO-debat. Studenten van Vidius in Utrecht wilden dat constructief oppakken en solliciteerden naar een plek in het CvB. Hoe reageerde de UU-top?

Nadat studenten in Amsterdam het Maagdenhuis hebben bezet heeft het CvB van de UvA een aantal toezeggingen gedaan aan de bezetters. Waaronder het opnemen van een student-assessor in het CvB. Dit heeft de Utrechtse studentenbond Vidius geïnspireerd om een open sollicitatie voor de functie van student-assessor te sturen naar Marjan Oudeman, voorzitter van de UU.

Een grote kloof

In die brief schrijft Vidius. “Er is een grote kloof tussen studenten en het College van Bestuur. Toch is er een mogelijkheid om de invloed van studenten te vergroten en betrokkenheid te initiëren bij het vormen van universiteitsbreed beleid. Graag bied ik daarom deze open sollicitatie aan voor de positie van student­assessor in het College van Bestuur van Universiteit Utrecht.

Vidius ziet veel belangrijke pluspunten voor de democratische dialoog binnen de universiteit met behulp van zo’n persoon. “De student­assessor zou van enorme toegevoegde waarde zijn. Op dit moment laat u geen studenten meepraten tijdens de beleidsvorming. U geeft uw compleet uitgewerkte plannen aan het eind van het proces, en soms helemaal niet (de masterherziening vorig jaar, weet u nog?) aan de universiteitsraad en hoopt dat het dan wel prima is.”

Een ander beeld van

Het College van Bestuur laat bij monde van voorzitter Marjan Oudeman weten aan zoveel bestuurlijke innovatie geen behoefte te hebben. “Voor zover nog niet bekend: bij het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht is van een dergelijke positie geen sprake. In je brief geef je jouw beeld over de rol van studenten van de medezeggenschap. Wij hebben als College van Bestuur daar een ander beeld van.” Oudeman wil echter niet al te kil overkomen en sluit daarom als volgt af: “Uit je brief spreekt een grote betrokkenheid bij de Universiteit Utrecht. Dat stellen we zeer op prijs.”

Minister Bussemaker stond niet bekend als een warm voorstander van zo’n assessor in een CvB, maar zij blijkt nu ineens wel geporteerd voor een bestuurlijk experiment. Tegen ScienceGuide zei zij, na haar gesprek met de rebelse Amsterdammers. “Ik ben heel benieuwd hoe die invoering zal gaan in Amsterdam. Ik denk dat er interessante aspecten aan zitten, maar ik denk dat er ook ingewikkelde kanten zijn. Op dit moment is het zo dat de medezeggenschap het bestuur controleert, maar nu worden ze medebestuurder. Vanuit governance oogpunt is dat wel heel ingewikkeld. Maar als men denkt dat het werkt, kijk ik er met veel belangstelling naar. En misschien kan ik daar ook weer van leren.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK