Vogeldrones trekken investering

Nieuws | de redactie
16 maart 2015 | De Twentse ingenieurs en studenten noemen ze hun ‘robirds’. Het zijn drones die zo levensecht de slechtvalk imiteren, dat zij helpen de overlast en schade door vogelzwermen rond vliegvelden en akkers te beperken. Nu komt er geld vanuit de USA om dit verder uit te bouwen.

Cottonwood, een Amerikaans techfonds, gaat €1,6 miljoen steken in Clear Flight Solutions, een prin-off bedrijf van de Universiteit Twente. Dat kan dit bedrijf helepn in de niet geringe ambitie uit te groeien tot “wereldwijd marktleider op het gebied van vogelregulering”. Met hun ‘robirds’ maken zij een combinatie van robotica en drone-technologie die kan helpen tegen de problemen die vogels soms geven bij op bijvoorbeeld vliegvelden, afvalverwerking en in de landbouw. De UTwente meldt dat zulke schades wereldwijd worden ingeschat op miljarden euro’s bij de betrokken bedrijven en organisaties.

Gebouwd op de natuur

Het bedrijfje vertelt over hun vogedrones onder meer: “Robirds are truly unique remotely controlled robotic birds of prey, with the realistic appearance and weight of their living counterparts. Robirds use flapping wing flight as a means of propulsion, with a flight performance comparable to real birds.

Based on nature itself, the Robird models offer new and exciting possibilities in bird control. By triggering the instinct of birds, through the combination of silhouette and wing movement, chasing birds becomes fully controllable. We make sure that the man on the ground is in control of what happens in the air.”

De vogels uit Twente hebben een wezenlijk pluspunt ten opzichte van bestaande oplossingen. Die  blijken beperkt houdbaar, omdat de gevederde vrienden ook niet gek zijn. Na een tijdje hebben zij door dat ‘volgelregulering’ en trucje van mensen is waar ze zich niet al te veel van hoeven aan te trekken.

Maar bij de Twentse slechtvalken gebeurt iets anders. “Birds learn to avoid the active hunting grounds of a bird of prey, with bird numbers dropping by as much as 50% or more, depending on the location and surroundings. Because the Robirds trigger the instinct of birds, there are no chances of habituation in the long term. There are currently no other means available in battling the nuisance of birds, that have such high success rates as the Robird.”«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK