WK Econometrie op de UvA

Nieuws | de redactie
27 maart 2015 | Wie kroont zich dit jaar tot wereldkampioen Econometrie? Vanaf 31 maart tot 2 april strijden 120 studenten van over de hele wereld voor de zestiende keer voor deze eervolle titel. Oud-premier Jan Peter Balkenende spreekt bij de opening van het evenement op de UvA over de relevantie van de econometrie.

De Econometric Game is elk jaar zo populair dat het aantal inschrijvingen veel groter is dan het aantal beschikbare plaatsen. Daarom worden alleen de dertig beste universiteiten uitgekozen om een delegatie van twee PhD- en twee masterstudenten naar Amsterdam te sturen.

Groot probleem oplossen

De deelnemers van de Econometric Game gaan, in teamverband, binnen drie dagen een groot maatschappelijk probleem op een econometrische manier oplossen. Voorbeelden van problemen die de afgelopen jaren aan bod kwamen de hiv/aids-epidemie in Sub-Sahara Afrika. Maar ook hoe het roken van een zwangere vrouw invloed heeft op het geboortegewicht van een baby en een welvaartsanalyse van Indonesië aan de hand van incomplete gegevens over de uitgaven van het land. Om alle teams hetzelfde vertrekpunt te geven, wordt het onderwerp van de case van dit jaar pas bij de opening van de Econometric Game bekend gemaakt.

De eer van de universiteit

De teams strijden voor de eer van de universiteit en krijgen de kans om zichzelf in de schijnwerpers te zetten. “Het is mooi om te zien hoe hoog de lat ligt,” zegt Wibrand de Reij, voorzitter van de Econometric Game 2015. “In 2012 stuurde een van ’s werelds beste universiteiten voor het eerst een team naar de Econometric Game. Zij hadden de wedstrijd totaal onderschat en lagen er na de eerste ronde al uit. Sindsdien sturen zij hun allerbeste econometristen naar Amsterdam, want ook voor de beste universiteiten ter wereld is dat de enige manier om kans te maken om te winnen.”

De teams hopen met hun inzet niet alleen op het wereldkampioenschap econometrie, maar vooral op een baanbrekende oplossing die kan bijdragen aan de maatschappij.
De Econometric Game is een initiatief van en wordt georganiseerd door de VSAE (Vereniging Studenten Actuariaat, Econometrie en Operationele Research) van de UvA. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK