Wolven in het bos

Nieuws | de redactie
26 maart 2015 | HBO- en WO-bestuurder Hein van Oorschot pleit voor daden in plaats van stoere woorden in het rendementsdebat. “Het is een gotspe als de grootste staatsbemoeials uit de Tweede Kamer (de planeconomen van de SP) met de studenten populair gaan zitten doen,” schampert hij.

De collegevoorzitter van eerste de UvT en nu de NHTV was lange tijd een D66-voorman, onder meer als burgemeester van Delft vanuit die partij, maar is nu actief bij de minder gedogende oppositie. Op het discussieplatform Christendemocraat.nl richt hij zijn kritische blik op zowel de bestuurders van de UvA als de activisten in het Maagdenhuis en de beleidsmakeers in het Haagse. “Ik ben fel tegen de regel- , verantwoordings-, eendimensionale kengetallen-, transparantie- en argwaanmanie van deze tijd. Dat studenten en docenten in het hoger onderwijs laten merken, dat wat hun betreft de maat vol begint te raken is volslagen terecht.”

U leest zijn discussievoorzet hieronder.
 

In Maagdenhuizen zijn studierendementen laag 

Op 8 maart 2015 zaten twee Tweede Kamerleden (SP en D66) met Maagdenhuisbezetters te praten over hun klachten. Het was een bizar gesprek. Meest pijnlijke moment was dat de belangrijkste woordvoerder van de studenten meedeelde dat hij tiende jaars was. Toch raar als Tweede Kamerleden met zo’n student gaan zitten praten over de relevantie van studierendement!

In de hele discussie over de democratisering en het rendementsdenken in het hoger onderwijs in Amsterdam staat de schijnwerper op het College van Bestuur. Laat ik voorop zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat het College van Bestuur in Amsterdam fouten heeft gemaakt. Als je leest welke beslissingen zij er -volgens de krant- zonder fatsoenlijke inspraak hebben doorheen gedrukt, is dat ook wel vragen om moeilijkheden.

Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat een belangrijk deel van de bureaucratie en het management, dat over het hoger onderwijs wordt uitgestort echt niet bedacht is door Colleges van Bestuur. Sinds 1995 is de onderwijsregelgeving in Nederland ongeveer verdubbeld. Al die extra regelgeving gaat over cijfers, transparantie, verantwoording, monitoring en meer van dat soort modekreten. Dat een College van Bestuur om aan al die politieke verwachtingen te voldoen de bureaucratie moet vergroten en de overhead moet versterken mag geen verbazing wekken. En het is een gotspe als de grootste staatsbemoeials uit de Tweede Kamer (de planeconomen van de SP) daarover dan met de studenten populair gaan zitten doen.

Zomaar nog een Amsterdams voorbeeld. Iedereen in Nederland huilt nu moord en brand over het feit dat de VU en de UvA op een aantal terreinen (tegen de wil van de faculteiten) samenwerking en integratie opzoeken. Bij al dat geklaag vergeten we dat die samenwerking en het “tegengaan van verspilling” al jaren één van de speerpunten van Rijksbeleid is. Dit soort samenwerkingen waren hier en daar zelfs onderdeel van de pseudo-contractuele prestatieafspraken tussen ministerie en instellingen.

Om dan nu vanuit de landelijke politiek mee te huilen met de studenten- en docentenwolven in het bos (hoe begrijpelijk dat gehuil ook is) is schijnheilig. Ik ben fel tegen de regel- , verantwoordings-, eendimensionale kengetallen-, transparantie- en argwaanmanie van deze tijd. Dat studenten en docenten in het hoger onderwijs laten merken, dat wat hun betreft de maat vol begint te raken is volslagen terecht. Laat de landelijke politiek zich er vooral van bewust zijn, dat zij degenen zijn die dit spel op de wagen hebben gezet en dat zij ook degenen zijn die het er weer af kunnen halen.

En hier ligt ook een goede kans voor het CDA, dat immers sinds het begin van deze regeerperiode regelmatig aandacht vroeg voor de overgereguleerde samenleving. Zie in dit verband ook de publicatie “De ontregelde samenleving” (CDA-WI september 2011). Er is dus nog heel veel CDA-werk te doen.

Hein van Oorschot

Voorzitter College van Bestuur bij NHTV Breda University. Daarvoor was hij onder andere burgemeester van Delft en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK