Bedrijfsleven juicht nieuwe NWO toe

Nieuws | de redactie
16 april 2015 | VNO-NCW en MKB-Nederland steunen de plannen van staatssecretaris Dekker voor de reorganisatie van NWO. De organisatie wordt overzichtelijker en transparanter vinden de ondernemingsorganisaties. Ook zijn ze blij dat het bedrijfsleven meer betrokken wordt bij de wetenschap.

In de plannen van staatssecretaris Dekker, opgesteld onder leiding van Douwe Breimer (oud-rector magnificus en bestuursvoorzitter van de Universiteit Leiden), wordt het NWO-bestuur meer gecentraliseerd zodat meer slagkracht en flexibiliteit in de organisatie komt. Daarnaast gaat meer overlegd worden over strategie en beleid met instanties buiten de wetenschapsmuren, zoals het bedrijfsleven en andere stakeholders.

Het aantal gebieden waarop het NWO zich richt, wordt vereenvoudigd van negen naar vier, waaronder één breed bètadomein en een domein voor technische en toegepaste wetenschap. Dat komt de transparantie en het draagvlak voor wetenschappelijk onderzoek ten goede, denken VNO-NCW en MKB-Nederland.

Blijven draaien

VNO-NCW en MKB-Nederland dringen er op aan dat de veranderingen nu voortvarend doorgevoerd worden. Wel is het van belang dat NWO blijft draaien gedurende de reorganisatie. Daarnaast is het zaak dat er in de uitwerking voldoende aandacht is om de best practices van de natuurkundige Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en de Technologiestichting STW in de nieuwe organisatie op te nemen. Het advies van Breimer biedt hiervoor de ruimte maar de uitwerking moet uitwijzen of dit ook echt gaat lukken, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK